Országszerte hatalmas lángok csaptak fel, a tűz visszaszorítására már több ország felajánlotta a segítségét Izraelnek. Mindeközben a rendőrség azt vizsgálja, hogy szándékos gyújtogatás okozhatta-e Izrael eddigi legsúlyosabb tűzvészét.
Már harmadik napja pusztítanak bozóttüzek Izrael különböző részein, több tízezer embernek kellett elhagynia az otthonát. Az ország számos pontján, a Jeruzsálem környéki hegyekben, Haifánál, Izrael középső és északi részén is ki kellett telepíteni az embereket az otthonaikból.

Görögország, Ciprus, Horvátország, Oroszország és Olaszország is útnak indította segélycsapatait, hogy megfékezzék az egyre terjedő tüzeket az országban. Haifában több lakónegyedet kiürítettek a hatóságok, és felajánlották azoknak a szállodai elhelyezését, akik nem találtak megfelelő helyet rokonaiknál vagy barátaiknál. Az utóbbi napokban többfelé a szomszédos települések lakói vendégelték meg a lakásaikat elhagyni kényszerülőket.

Netanjahu szerint gyújtogatós terror áll a háttérben

Netanjahu hangsúlyozta, hogy nem lehet tudni még meddig tartanak az országos bozóttüzek. Kiemelte, hogy a hatóságok munkájában az emberélet védelme az elsődleges, de ígéretet tett a kiürített lakónegyedek vagyontárgyainak rendőrségi védelmére is, és további együttműködést kért a lakosságtól.
Netanjahu és a haifai sajtótájékoztatón szintén részt vevő Gilád Erdán belügyminiszter is hangsúlyozta, hogy a tüzek egy részét szándékosan okozzák, s a miniszterelnök "gyújtogatós terrornak" nevezte a jelenséget, amelyet összefüggésbe hozott az interneten megfigyelhető uszítással. Erdán bejelentette, hogy a tüzek eloltása után különleges csoportok fogják kinyomozni az egyes tűzesetek keletkezését, és közölte, hogy már elfogtak több gyanúsítottat.

„Minden olyan tűz, amit szándékos gyújtogatás okoz, terrorizmusnak minősül és az igazságszolgáltatás e szerint fog eljárni az elkövetőkkel szemben” – fogalmazott Benjamin Netanjahu. A miniszterelnök mindemellett megköszönte azoknak a vezetőknek, akiknek az országai segítséget nyújtották a több száz helyszínen tomboló tűz visszaszorításához.

Az Shin Bet, izraeli biztonsági ügynökség és az izraeli rendőrség csütörtök délutáni bejelentése szerint több gyanúsítottat is őrizetbe vett a szándékos gyújtogatásokkal összefüggésben. A szörnyű tűzvésznek halálos áldozata még nincsen, de közel 30 embert már füstmérgezés miatt kórházba szállítottak.
Üzenetet küldenek, ha menekülni kell

Roni Alsheich rendőrfőnök arra kérte az embereket, hogy csak az keljen útnak, akit közvetlenül fenyeget a veszély, hogy a potenciálisan kialakuló közlekedési káosz ne nehezítse a mentőalakulatok munkáját. Hozzátette, azonnal SMS értesítést kapnak azok, akiknek a veszély miatt evakuálniuk kell.

A rendőrfőnök szerint nem mindegyik tüzet okozta gyújtogatás, ezt a feltételezést az elmúlt hónapok terrorhulláma keltette.

A védelmi miniszter az Army rádióban viszont azt mondta, a tüzek felét biztosan gyújtogatás okozta. Egy haifai tűzoltó például arról számolt be, hogy korábban is volt tudomásuk arról, hogy a tűzoltó központ közelében gyújtogatni akarnak.


Az izraeli energiaszolgáltatók is riasztást adtak ki, mivel számos erőmű és állomás is megsérült a tűzben. Ez időszakos áramkimaradásokat okozhat az ország egész területén.

Táncolva ünneplik a gyújtogatásokat

Közben több izraeli hírportál arról számol be, hogy arab nyelvű közösségi oldalakon ünneplik a tűzvészt, ami egyaránt veszélyezteti az izraeli és palesztin emberek életét.

Egy Facebookra feltöltött videón példul az látható, hogy néhány palesztin táncol és ünnepel, miközben azt éneklik, hogy „be akarták tiltani a müezzin hívását, Allah tűzesőt bocsátott rájuk”.