Nem tesznek eleget az Európai Unió tagállamai a menekült és migráns gyerekek védelmének biztosítására, a jogsértések felszámolása érdekében azonnali cselekvésre van szükség - áll abban a nyilatkozatban, amelyet közel nyolcvan emberi jogi szervezet írt alá szerdán Brüsszelben.
Az Európai Bizottság által szervezett gyermekjogi fórumon elfogadott dokumentumot 78 szervezet, köztük az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és az ENSZ Gyermekalapja írta alá.

A nyilatkozatban hangsúlyozták, hogy az idén Görögországba érkező menedékkérők között minden harmadik 18 éven aluli volt, illetve azt, hogy a tengeri átkelés során az év eleje óta több mint hétszáz gyerek vesztette életét.

Mint írták, a gyerekek jogai számos esetben sérülnek a megérkezésüket követően is: sokaknak mostoha körülmények között kell élniük, megfosztva az egészségügyi ellátástól, az oktatástól vagy a megfelelő lakhatási körülményektől. A hónapokon keresztül elhúzódó bürokratikus eljárások akadályozzák őket az iskolába járásban, többeknek ráadásul több mint egy évet kell várnia a családegyesítésre. Sérelmezték azt is, hogy a gyerekeket gyakran zárt intézményekben helyezik el, mégis ezreknek nyoma veszik a menekültügyi eljárás alatt.

"Az EU és tagállamai sokkal többre is képesek. Ezen gyerekek közül sokan egy napon uniós állampolgárok lesznek. Be kell fektetnünk beléjük, bátorítani kell őket, hogy legyenek aktív résztvevői a társadalmainknak" - közölték a szervezetek, leszögezve, hogy a 18 éven aluli érkezőket elsősorban gyerekként kéne kezelni, függetlenül a migrációs státusuktól. 

Az aláírók felszólították az Európai Uniót és a tagállamokat, hogy készítsenek átfogó akciótervet a gyerekek védelmét garantáló jogszabályok megerősítésére, reformálják meg a menekültügyi rendszert, valamint fordítsanak több pénzt a gyermekvédelmi mechanizmusokra.

"Ha sikeresek vagyunk a migrációs politika minden területén, de a gyerekek védelme terén nem, akkor semmiben nem értünk el sikert" - írták a nyilatkozatban.

MTI