Csütörtöktől vasárnapig tartják Kassán a harmadik visegrádi nemzetközi ifjúsági konferenciát, amelyen a visegrádi országok ifjúsági szervezetei mellett a Kárpát-medencei államok hasonló társulásai is részt vesznek - jelentették be az eseményt rendező Fidelitas és Via Nova Ifjúsági Csoport vezetői hétfői közös sajtótájékoztatójukon.
Böröcz László, a Fidelitas elnöke elmondta: nagyon fontosnak tartják a szoros együttműködést a Kárpát-medencei magyar ifjúsági közösségekkel. A konferencián azonban nemcsak a magyar, hanem "az Európai Néppárt mellett tevékenykedő" ifjúsági szervezetek is részt vesznek; a visegrádi országok (tehát Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország) mellett Romániából, Ukrajnából, Szerbiából, Horvátországból, Szlovéniából és Ausztriából is meghívták az érintett szervezeteket.

Kiemelte: fontosnak tartja, hogy együtt gondolkodjanak, keressék a megoldást és alakítsák ki álláspontjukat a jövő problémáiról a határon túli magyar szervezetekkel és az említett országok többségi nemzetének ifjúsági szervezeteivel.

Hozzátette: céljuk az is, hogy ezek a fiatalok, ha idővel döntéshozó helyzetbe kerülnek, jobban megtalálják a hangot egymással, és így könnyebben tudjanak tenni a békés együttélésért, a közös fejlődésért.

Emlékezetett arra, hogy a Visegrád+ elnevezésű együttműködést két éve, Visegrádon indították, tavaly pedig Kolozsváron, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség ifjúsági szervezetével közösen tartották a konferenciát.

Gubík László, a Via Nova Ifjúsági Csoport, a felvidéki Magyar Közösség Pártja ifjúsági társszervezetének elnöke felhívta a figyelmet: azért indul november 17-én a konferencia, mert az a csehszlovákiai bársonyos forradalom kezdetének napja, és "ha van valami, ami szorosan összeköti a régió fiataljait és polgári politikai erőit, az épp az elmúlt rendszerrel való szembehelyezkedés".

A konferencia főbb témái között említette a regionális együttműködést, a térség fiataljait érintő problémákat, valamint az olyan világpolitikai kérdéseket is, mint "az európai politikát sújtó népvándorlás". Jelezte: mások mellett a visegrádi országokból európai parlamenti képviselők, magyar részről pedig Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár is részt vesz a rendezvényen.

Gubík László hangsúlyozta: a felvidéki fiatalok is hisznek a visegrádi együttműködésben, hisznek abban, hogy "ez lehet Európa megújulásának motorja", és abban is, hogy Európa összes térsége közül talán itt a legerősebb a polgári együttműködés.

MTI