A szíriai arab vörös félhold szervezet 4000 embert regisztrált a kormányerők uralta nyugat-aleppói Dzsibrín kerületében, akik a lázadók kezén lévő keleti városrészekből menekültek el - közölte hétfőn Jens Laerke ENSZ-szóvivő.
Laerke szerint a  szíriai humanitárius szervezet  élelemmel és más nélkülözhetetlen segítséggel látja el ezeket az embereket.   

Az elmúlt napokban ezrek menekültek el a szíriai hadsereg és szövetségesei előrenyomulása elől a felkelők uralta keleti negyedekből.   

A Szíriai Polgári Védelem, más néven fehérsisakosokként ismert helyi önkéntes mentőalakulat a nap folyamán arra figyelmeztetett, hogy Kelet-Aleppóban felélték az üzemanyag tartalékokat. A járművekben és egyéb berendezésekben maradt üzemanyagból pedig két napon belül kifutnak - közölte a szervezet egyik tisztségviselője.   

Az ellenzéki fegyveresek által ellenőrzött területeken működő alakulat mentősökre és olyan önkéntesekre támaszkodik, akik segítenek az összecsapások miatt összedőlt épületek alól a túlélőket és holttesteket kiásni.   
Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű civilszervezet jelentése szerint több száz embert evakuáltak hétfőn a kormányerők és lázadók között született helyi érvényű megallapodás keretében az ellenzéki fegyveresek kezén lévő Kán as-Sih nevű településről. Az OSDH úgy tudja, hogy 10 busz hagyta el a Damaszkusztól délnyugatra lévő települést a lázadók ellenőrizte Idlíb tartomány felé. A megállapodás értelmében mintegy 1450 felkelő és 1400 családtagja készül elhagyni Kán as-Siht. A lázadók vasárnap leadták nehézfegyvereiket a damaszkuszi rezsim erőinek - közölte az állami sajtó.   

Az emigráns szervezet szerint összesen 42 buszra és 25 mentőre lesz szükség, hogy a sebesült civileket és harcosokat is ki tudják vinni a településről. Kán as-Sih az utolsó még az ellenzékiek kezén lévő település egy fontos utánpótlási útvonal mentén, amely Damaszkuszt köti össze a déli el-Kuneitra tartománnyal.

MTI