Hiába harcol már 10 éve a hadsereg is a drogkartellek ellen Mexikóban. Ez csak arra volt jó, hogy a legnagyobb bűnszervezetek megerősödjenek. 
Manzanillo és a környező Colima állam nem is olyan régen még a fekete homokos tengerpartjairól, a citromfáiról és szunnyadó vulkánjáról volt híres. Az elmúlt években azonban új címet kapott:

Mexikó gyilkos fővárosa - olvasható a Guardianen. Az idei év első 9 hónapjában 434 gyilkosság történt a 700 ezres lélekszámú államban.

A kicsiket gyengítette, de a nagyokat erősítette

A gyilkosságok az országot elárasztó legújabb erőszakhullám részei.

A bűnszervezetek erőviszonyai most rendeződnek át, és ebben a folyamatban kulcskérdés, hogy ki tudhatja magáénak az ország nyugati partjának egyik legnagyobb kikötőjét, a manzanillóit.

Tíz éve már, hogy a mexikói hadsereg is küzd a kartellekkel, de a háború eddig nem vezetett eredményre. A drogkereskedelem továbbra is virágzik, a közbiztonság pedig továbbra is rossz. A belső háború csak bizonyos bűnszervezeteket gyengített meg, vagy zavart szét.

A piac tehát a megmaradt kartellek között oszlott fel, ők pedig így erősebbek lettek, mint valaha. 

Colimában a két legerősebb kartell csap össze nap mint nap: a rácsok mögött ülő Joaquin El Chapo Guzman, vagyis a Köpcös vezette Sinaloa, és a spanyol gyökerű CJNG.