Mintegy 1400 migránst mentettek ki hétfőn a Földközi-tengerből - jelentette az olasz infrastrukturális és közlekedési minisztérium római koordinációs központja.
A csaknem másfélezer ember a líbiai partokról indult életveszélyes körülmények között, tizenegy gumicsónakon és két kisebb vízi járművön. Mentésükben közösen vett részt a lampedusai olasz parti őrség három őrnaszádja, az olasz, illetve az ír haditengerészet egy-egy hajója, valamint az Orvosok Határok Nélkül (MSF) és az SOS Mediterranee segélyszervezetek által közösen bérelt MS Aquarius nevű hajó.   

"Nagyon nehéz nap volt ez, de a közreműködő egységek áldozatos munkájának köszönhetően mindegyik migránst sikerül biztonságba helyezni" - monda az AFP-nek az olasz parti őrség egyik szóvivője. Az illetékesek felhívják a figyelmet: a menekültek amúgy is nyomorúságos állapotú, túlzsúfolt  vízi járműveken, gumicsónakokon, ladikokon kelnek útra, de ebben az évszakban külön veszélyt jelent számukra a mostoha időjárás, az, hogy a nyugodtan látszó tenger egyik pillanatról a másikra a viharossá változik. Az ázott embereket eközben hipotermia is fenyegeti. A mentést lassítja, hogy egyre több a bajba jutott migráns és egyre kevesebb mentőhajó áll rendelkezésre.
   
Az olasz hatóságok szerint az idén rekordot döntött a migránshullám: több mint 171 ezer ember indult útnak a tengeren az olasz partok felé, ez a szám már most 19 százalékkal több mint amennyi tavaly érkezett egész évben, és 4,5 százalékkal haladja meg a 2014-es adatokat.   

Az idén egyebek között Nigériából (35 700), Eritreából (20 000), Guineából (12 300), Elefántcsontpartról (11 400), Gambiából (11 000) vagy Bangladesből (7500) érkeztek. Az ENSZ kimutatásai szerint az Olaszországba érkező migránsok 71 százaléka férfi, 14 százalékuk nő, 16 százalékuk kiskorú (nagyobb részük szülői kíséret nélküli kamasz). Ebben az évben legalább 4690 migráns vesztette életét a Földközi-tengerben.

MTI