Folytatódtak a zavargások csütörtök este a legnagyobb bulgáriai menekülttáborban, ahol az előző nap a helyi hatóságok fertőző betegségek miatt kijárási tilalmat rendeltek el. Bojko Boriszov ügyvezető miniszterelnök pénteken arról tájékoztatott, hogy azonosították a zavargások főszervezőjét. 
Az ügyvezető kormányfő szerint a büntetett előéletű férfit Németországból toloncolták ki és négy hónappal ezelőtt érkezett Bulgáriába. Boriszov elmondta, hogy a férfit kábítószer kereskedelem miatt tartóztatták le korábban Németországban, ahol másfél éves börtönbüntetést töltött.
A harmanli zavargások főszervezőjét haladéktalanul ki kell toloncolni az országból
– követelte Boriszov. A rendőrség és a táborlakók összecsapásaiban 24 rendőr és két migráns megsebesült, majd a rendőrök több mint 300 migránst őrizetbe vettek. Egy rendőrségi szóvivő szerint körülbelül 2000 migráns vett részt az esti verekedésben a török határhoz közeli Harmanli mellett működő táborban. Autógumikat és bútorokat gyújtottak fel, és kővel dobálták a rendőröket.

A rendfenntartók vízágyúkkal és gumilövedékekkel oszlatták szét a tömeget. Helyszíni beszámolók szerint a rendőrség péntekre virradóra ellenőrzése alá vonta a helyzetet. Boriszov csütörtök éjszaka a helyszínre látogatott, és közölte, hogy kitoloncolnak az országból mindenkit, aki részt vett a zavargásokban.
Eljárást indítunk a vandalizmus elkövetői ellen. A zavargások többi résztvevőjét, akiket fényképek vagy videofelvételek alapján azonosítani tudunk, kitoloncoljuk. Evégett december elejére már megrendeltük a repülőgépet. Hamarosan zárt menekülttáborba szállítjuk őket”
– mondta Boriszov. Hozzátette, hogy az előzetes vizsgálatok szerint a rendbontások szervezői afgánok voltak, akik bántalmazták a szíriaiakat, hogy a tüntetésen való részvételre kényszerítsék őket
A Szíriában és az arab világban zajló embertelen háború valóságos katasztrófává vált. Semmilyen erővel nem lehet megállítani a háború elől menekülő embereket, ez Európa sorsa”
– tette hozzá Boriszov. A karantén miatti tiltakozásul már csütörtökön napközben is voltak zavargások. A bTV bolgár tévé felvételeiből ítélve a menekülttábor területén tűz ütött ki. Értesülések szerint a létesítmény területén több épület is megrongálódott, köztük az étkező és az újonnan épített regisztrációs központ. A tábor 128 lakójánál állapítottak meg korábban többnyire bőrbetegségeket, valamint bárányhimlőt és vírusos fertőzéseket, a szófiai orvostudományi akadémia azonban hangsúlyozta, hogy nem áll fenn a tömeges megbetegedés veszélye.

A dpa német hírügynökség szerint a kijárási tilalommal a helyi hatóságok a bolgár nacionalisták tiltakozásaira reagáltak. Ők a hétvégén tartós kijárási tilalom bevezetését követelték a tábor mintegy háromezer lakója számára. A tüntetők arra panaszkodtak, hogy a migránsok zaklatják őket és betegségeket terjesztenek. Becslések szerint körülbelül 13 ezer migráns – mintegy a felük afgán – vesztegel Bulgáriában.