Hiába fogad be az Egyesült Királyság ígérete szerint rengeteg migránsgyereket, sokan meg sem érkeznek az országba. De még azok sem érezhetik biztonságban magukat, akik átkelnek a Csatornán.
Emberkereskedők áldozatául esett vagy felnőtt kísérő nélküli migránsgyerekek százai tűnnek el nem sokkal azután, hogy megérkeznek az Egyesült Királyságba – vagy még az előtt. Tavaly hatszáznál is több kiskorú esett ki a brit szociális ellátásból eltűnés miatt. Közülük közel kétszázan még mindig nem kerültek elő. Karitatív és gyermekvédő szervezetek ezért a gyermekvédelmi rendszer megreformálására sürgetik a brit kormányt és a hatóságokat – írja a BBC.

A calais-i spontán sátortábor, a Dzsungel felszámolásával a probléma csak még tovább fog nőni. Ígérete szerint ugyanis az Egyesült Királyság rengeteg fiatalkorú, kísérő nélküli migránst fogadna be – kérdés azonban, hogy a gyerekek tényleg eljutnak-e az országba, vagy valaki más él a nevükben a lehetőséggel, míg ők szexuális emberkereskedők hálójában vergődnek, vagy éppen holtan fekszenek az út szélén.

A jogvédő szervezetek felmérése szerint az Egyesült Királyságban 593 kísérő nélküli gyerek tűnt már el legalább egyszer a hatóságok szeme elől – köztük ugyan vannak britek is, de az afgán, eritreai, vietnami és az albán gyerekek is hatalmas számban vesznek el. Közülük 207-et eddig hiába kerestek a rendőrök. Az emberkereskedők a legsebezhetőbbeket szemelik ki maguknak: az olyan gyerekek, akik mellett nem áll szülő vagy gondviselő, könnyebben bűncselekmények áldozataivá válhatnak. Ha pedig még a nyelvet sem beszélik, mint a kiskorú migránsok, a bűnözőknek nagyon egyszerű dolga van.

A felmérés készítői szerint minden egyes eltűnt gyerek a hatóságok kudarca – a nyomás pedig egyre nő, ahogy a kiskorú migránsok tucatjai célozzák meg az Egyesült Királyságot azért, hogy egyesítsék családjaikat.