A török elnök népszavazást tartana, amely akár minden eddigi megállapodást semmissé tehetne az Európai Unióval.
Recep Tayyip Erdogan egy televíziós interjú során elmondta, hogy hajlandó megvárni az év végét, de ha addig nem történik jelentősebb változás, akkor a jövő év elején népszavazást tartana. A változásra az Európai Unió politikájában számítana, hiszen a brüsszeli központegy ideje azzal hitegeti a törököket, hogy vízummentességet kapnak, illetve, hogy pár éven belül beléphetnek az Európai Unióba. Erdogan türelme láthatóan fogytán van, úgy fogalmazott:

Ha nem akarnak bennünket felvenni, akkor döntsék el, és beszéljenek világosan.

A jövő évi népszavazáson egyébként azt kérdezné meg a török emberektől, hogy ők akarják-e egyáltalán, hogy az országuk európai uniós tagállam legyen – írja az express.co.uk. Az uniónak biztosan nem érdeke, hogy magukra haragítsák az ankarai vezetést, mert akkor a menekültkérdésben kötött egyezséget is felrúghatják a törökök.

Az EU-nak azonban vannak fenntartásai, s ezért nem siet teljesíteni a vállalásait. Több ország szerint az Erdogan-kormány elnyomja az országban élő kisebbségeket és semmibe veszi sajtószabadságot.

Ezt mondja a magyar külügyminiszter

A jelenlegi helyzetben racionális és hidegfejű megközelítésre van szükség Törökországgal kapcsolatban, mert Európa biztonsága Törökország stabilitásával kezdődik. Szijjártó Péter szerint az Európai Unió és Törökország között létrejött migrációs megállapodással az unió Ankara kezébe helyezte Európa biztonságát és stabilitását. A megállapodás be nem tartása, vagy megszűnése komoly nehézségek elé állíthatja Európát, ezért Magyarország szerint óvatosságra van szükség a megfogalmazott kritikákat illetően, mert a török stabilitás megbillenése Európa biztonságának gyengüléséhez vezethet.