Fegyveres támadás ért egy buszt Kasmír Pakisztán által felügyelt részén, India felől, legalább kilenc utas életét vesztette, tizenegy pedig megsebesült – mondták el pakisztáni tisztségviselők.
Indiai csapatok „könnyű- és nehézfegyverekkel” támadtak a buszra Lavat városában – mondta Dzsamil Mír, a térség rendőrfőnöke. A pakisztáni hadsereg közleményéből úgy tudni, hogy a helyszínre kiérkező mentőt is tűz alá vették. Az eseményeket követően órákig zajlott tűzpárbaj a két hadsereg térségben állomásozó erői között – írta a közlemény.

Lavat a Kasmír indiaiak és pakisztániak által ellenőrzött részét elválasztó határvonal közelében található, 100 kilométerre északkeletre pakisztáni Kasmír székhelyétől, Muzaffarábádtól.

Egy indiai katonai szóvivő azt állította: a pakisztáni hadsereg kezdeményezte a konfliktust azzal, hogy korábban az indiai katonaság támaszpontjait támadta.

Az indiai hadsereg kedden arról tájékoztatott, hogy három katonáját elvesztette a kasmíri határvonal közelében zajló harcokban, egyikük holttestét pedig meg is csonkították. Iszlámábád ezt tagadta, de Újdelhi megtorlással fenyegetett. Egy indiai tisztségviselő szerint az említett események miatt támadták a pakisztáni hadsereg állásait.

„Nem tudunk róla, hogy civil áldozatok is lennének a pakisztáni oldalon” – tette hozzá a tisztségviselő. „Üzenetünk lényege az volt, hogy a megcsonkítás elfogadhatatlan bánásmód.”

Az indiai-pakisztáni viszony júliusban mérgesedett el, amikor Kasmír India által felügyelt részén masszív tüntetések zajlottak egy lázadóvezér meggyilkolása miatt. Iszlámábád az események nyomán nemzetközi jogi kampányt indított Indiával szemben a biztonsági erők Kasmírban elkövetett állítólagos visszaélései miatt. Újdelhi eközben lázadás szításával vádolta Pakisztánt. Azóta a kasmíri határvonalon átívelő tüzérségi támadásokban több polgári személy és katona vesztette életét. A szomszédos atomhatalmak függetlenségük 1947-es elnyerése óta több háborút folytattak Kasmírért, de a területet egyiküknek sem sikerült teljesen ellenőrzése alá vonnia. Mindkét fél tagadja, hogy támadásaikkal megsértették volna a 2003-as tűzszüneti egyezményt.

(képünk illusztráció)