Fidel Castro halála szomorú hír - nyilatkozott szombaton Ferenc pápa a helyi idő szerint péntek este, 90 éves korában elhunyt volt kubai vezető halálhírére reagálva.
Az argentin egyházfő spanyol nyelvű üzenetet küldött Raúl Castro kubai elnöknek, melyben arról ír: bánatát szeretné kifejezni Fidel Castro testvérének és utódának. Ferenc pápa tavaly Kubában járt, és találkozott is a korábbi diktátorral, aki visszavonulása óta ritkán mutatkozott a nyilvánosság előtt.
Castro bevallottan nem hitt Istenben, a legtöbb kommunista vezetőhöz hasonlóan ateista volt, pedig szülei római katolikusnak kereszteltették meg, és a jezsuita rend iskoláiban tanult. Ferenc pápa maga is jezsuita.
Fidel Castro elvtárs örökké fog élni
– reagált az egykori kubai vezető halálhírére Hszi Csin-ping kínai elnök. A Kínai Kommunista Párt főtitkárának üzenetét az állami tévében olvasták be. Hszi úgy véli: Castróval a világ egy “jó és őszinte elvtársat veszített el”. A kínai elnök szerint Fidel Castro nagy ember volt, akinek emlékét megőrzi a történelem.

Hollande: maga volt a kubai forradalom

Francois Hollande a huszadik század kimagasló egyéniségének nevezte Fidel Castrót.
Fidel Castro maga volt a megtestesült kubai forradalom, annak reményeivel és kudarcaival együtt
– húzta alá közleményében a francia államfő, aki 2015-ben az első francia elnök volt, aki a kubai forradalom győzelme óta Havannába látogatott. A Madagaszkáron tartózkodó Hollande Antananarivóban arról beszélt, hogy bár Kubát is bírálta az emberi jogok helyzete miatt, az amerikai embargóval sem ért egyet. Mint mondta: az embargót teljesen fel kell számolni.

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök Castro halálával kapcsolatban azt mondta: Fidel Castro kezdetben nagy reményeket ébresztő forradalmár volt, de fokozatosan diktátor lett belőle. Sobotka tudatta: támogatja a polgári szabadságjogok kiterjesztését a karibi szigetországban.

Lubomir Zaoralek cseh külügyminiszter azt idézte fel, hogy bár Castro is küzdött a szabadságért, soha nem lesz képes megbocsátani neki, hogy 1968-ban támogatta, hogy a Varsó Szerződés országai a Szovjetunió vezetésével bevonuljanak Csehszlovákiába, leverve a szintén a szabadságot zászlajára tűző prágai tavasz reformmozgalmat. Zaoralek arra is kitért, hogy Castro demokratikus reformokat ígért, amiből az ellenzék üldözése, a sajtó cenzúrázása és az emigráció betiltása lett. “Mi itt tudjuk, milyen ez. Így nekünk ő sosem lesz romantikus legenda” – fogalmazott.

Dilemma Brüsszelben

Brüsszelben némi kommunikációs zavar támadt Castro halála után. Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker rövid közleményében azt írta, hogy Castro a múlt század történelmi jelentőségű alakja volt, s halálával egy olyan ember távozott, akit sokan hősnek tekintettek.
Örökségét a történelem fogja megítélni
– tette hozzá Juncker.

Pár perccel korábban viszont Cecilia Malmström, a testület külkereskedelmi biztosa azt írta az egyik közösségi oldalon: Fidel Castro diktátor volt, aki ötven éven át elnyomta a népét, és furcsállja, hogy milyen sokan megemlékeznek róla. Federica Mogherini, az EU külügyi főképviselője közleményében azt írta: Castro elszánt ember volt és történelmi alak.