Fegyverrel felszerelt robotokat telepíthet Oroszország a határra. A gyilkos gépeket nemrég mutatták be a sajtónak.
A szerkezet nem más, mint a Polet állami vállalat Cseljabinszkban épített katonai felderítő rendszere a megfelelő alvázra helyezve. Dmitrij Perminov vezető fejlesztő büszkén ismertette a rendszer képességeit.

A robot az embereket akár 7, a járműveket 10 kilométerről képes lesz észlelni, azonosítani, követni – vagy akár likvidálni.

Sőt, az alacsonyan, kis sebességgel repülő drónok észlelésére is alkalmas lesz.

Ehhez automatizált elektrooptikai és radarrendszert alkalmaznak, amely nappal, éjjel és rossz időjárási viszonyok között is képes felderíteni a betolakodókat. A 360 fokban forgatható kamerarendszer színes, nagy kontrasztú fekete-fehér, illetve infravörös képet rögzít.


A képeket aztán a robot saját fedélzeti rendszere képes azonosítani és osztályozni, de a továbbított felvételre a rendszer kezelője is képes “ránézni”.

A robot felfegyverezhető, azonban a tűzmegnyitáshoz mindenképp a kezelő parancsa szükséges.

A fejlesztések egyik fontos területe az “ellenség-barát” felismerés automatizálása, ezt a képek elemzésével, illetve a ruházatra erősíthető azonosítóval oldanák meg.

Óriási feladat a határ védelme!

Mint Perminov elmondta, a Polet mérnökei eredetileg az orosz határőrség igényeinek megfelelően kezdték el kifejleszteni a rendszert. Ne felejtsük el, Oroszország szárazföldi határainak hossza 20 241 kilométer, melynek folyamatos ellenőrzése óriási feladatot jelent.

Forrás: origo.hu