Mi legyen azokkal a migránsokkal akik bejutottak már az országba, de ott megöltek, megerőszakoltak valakit, vagy kiskorúak megrontásáért börtönbe kerültek? Normális esetben a börtönévek után ki kellene őket toloncolni.
Csakhogy egy gyilkosnak is vannak emberi jogai. Nyugodtan hivatkozhat arra, hogy őt a szülőhazájában üldöznék, veszélyben lenne az élete – ezer indokot hozhat fel, hogy maradjon.

Ezért van az, hogy Nagy-Britanniában jelenleg már 1300 börtönviselt bűnöző él, akit nem küldtek haza.

Musztafa Abdullah szomáliai bevándorló például halálra késelt egy terhes asszony, majd letöltötte 10 éves börtönbüntetését. Az ügyében eljáró bíró nem rendelte el az országból való kiutasítását, mert az sértette volna a szintén már Nagy-Britanniában élő családjához való jogát.

Egy 75 alakalommal erőszakoskodó férfit pedig azért nem lehetett kiutasítani, mert hat gyermekének “kiváló apja és eltartója…”

Peter Bone konzervatív képviselő szerint sokkal egyszerűbb lesz a bűnözőket kitoloncolni, ha Nagy-Britannia már kilépett az Unióból. Jelenleg ugyanis állandóan csak vitáznak a Brüsszelben lévő emberjogi központtal.

A brit jogrendszer viszont eleve szigorúbb, mint az az egyezmény, amelyet a Unióhoz való csatlakozáskor a britek aláírtak. A Brexit ezt a kérdést is megoldaná – nyilatkozta  a képviselő..