Németország támogatja leginkább a Törökország-ellenes fegyveres csoportokat - jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter kedden Ankarában az Igor Crnadak bosznia-hercegovinai külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón.
A török tárcavezető szerint Németország nem szeretné, ha Törökország fejlődne.

"Ellenünk vannak" - mondta Cavusoglu. A szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezet 4 ezer tagját kértük már tőlük, de egyiket sem adták. Ráadásul a PKK Németországban még büntetlenül is tevékenykedhet - tette hozzá.

A Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató PKK-t az Európai Unió is terrorszervezetnek tekinti. 

Cavusoglu elmondta: az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet szíriai fellegvárának, Rakkának a felszabadítására irányuló hadművelet kezdetéig még hetek vannak hátra. 

Hangsúlyozta: Törökország nem akarja, hogy a szíriai kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milícia részt vegyen a beavatkozásban. Az Egyesült Államok arról biztosította Ankarát, hogy az YPG csak a város ostrománál harcol majd, nem hatolnak be Rakkába - mondta el a török külügyminiszter. Figyelmeztetett mindazonáltal: Törökország óvintézkedésekre kényszerül, mert szövetségesei, ígéretükkel ellentétben, nem biztosították az YPG visszahúzódását az észak-szíriai Manbídzsból az Eufrátesz folyó keleti partjára.

Ankara az IÁ-hoz hasonló terrorszervezetként tekint az YPG-re. Törökország rossz szemmel nézi a kurd csapatok bármiféle térnyerését határai mentén, mert attól tart, hogy felbátoríthatja a Törökországban élő több milliós kurd kisebbséget. Az YPG mindazonáltal az Egyesült Államok egyik legfőbb partnere az Iszlám Állam elleni küzdelemben.

Cavusoglu szerint Washington fegyvereket szállít az YPG-nek, mégha ezt nem is ismerik el.

Rakka 2014 óta áll az Iszlám Állam ellenőrzése alatt, hasonlóan Moszulhoz, amely a dzsihadisták utolsó bástyája Irakban. Moszul visszafoglalására október 17-én indítottak offenzívát az iraki erők a nemzetközi koalíció légi támogatásával. Az amerikaiak támogatását élvező kurd és arab fegyveres csoportok viszont a múlt hét végén tudatták: megindították az offenzívát Rakka felszabadítására.

MTI