Oroszország hadihajó-elhárító rakétákat telepít a japán határ közelébe, a területi viták alapját képező Kuril-vonal szigeteire. A japán külügy nagy jelentőséget tulajdonít a lépésnek. Moszkva egy átfogó, partvédelmi terv részeként valósítja meg. A Kreml szóvivője kiemelte, hogy ez az orosz-japán kapcsolatokat nem befolyásolja.
Egy orosz katonai lap szerint Oroszország hadihajó-elhárító rakétákat telepített a Kuril-szigetcsoport négy legdélebbi tagjára, amelyre Japán is igényt tart. Az orosz Csendes-óceáni Flotta újságja, a Bojevaja Vahta (Harci Őrség) e heti száma szerint Kh-35 (Bal) és Basztyion típusú rakétákat állítottak hadrendbe a japán határ közvetlen szomszédságában.

A Kuril-vonulat négy déli szigete (Kunasiri, Itoropu, Sikotan, Habomai) a második világháború végén került a Szovjetunió birtokába, és Oroszország sem hajlandó lemondani róluk. Japán saját Északi Területének tartja őket. A két ország a területi vita miatt még nem írta alá a háborút hivatalosan lezáró békeszerződést, csak fegyverszünet van érvényben közöttük.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján indokoltnak nevezte a rakétatelepítést, ugyanakkor kijelentette, hogy ez nem befolyásolhatja Moszkva és Tokió viszonyának fejlődését, különösen a gazdasági szférában, illetve Vlagyimir Putyin orosz elnök készülő decemberi japáni látogatása előtt.

Kisida Fumio japán külügyminiszter közölte, hogy Tokió „komoly jelentőséget" tulajdonít a rakétatelepítésnek, és megteszi a megfelelő lépéseket. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter augusztusban közölte, hogy az orosz Távol-Keleten 2015-ben elkezdődött az egységes partvédelem kiépítése a Tengermellék déli részétől az Északi sarkvidékig, a flotta felvonulási útvonalainak fedezése és a haditengerészet hadászati nukleáris erői „harci stabilitásának" növelése érdekében.