Oroszország a szíriai beavatkozásával egy év alatt elérte azt, amiről a Washington vezette koalíció csak álmodhat – jelentette ki csütörtökön Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint.
A szóvivő emlékeztetett, hogy ez idő alatt több mint kétezer szíriai város és település tért vissza a békés élethez, 86 felkelőcsoport tette le fegyvereit, valamint több százezer szíriai tért vissza otthonába.
“Ezért, ha nem tudtok vagy nem akartok az Iszlám Állammal és az an-Núszra Fronttal harcolni, akkor legalább ne zavarjatok”
– hangsúlyozta a szóvivő, utalva a dzsihadista szervezetre és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető Fatah as-Sámra, amely korábban an-Núszra Front néven volt ismert. 

Konasenkov, aki szavait az Egyesült Államok vezette nemzetközi terrorellenes koalíciónak címezte, hozzáfűzte: a Szíriában állomásozó orosz erők minden szükséges eszközzel rendelkeznek ahhoz, hogy hatékony harcot folytassanak a nemzetközi terrorizmussal szemben.

Mark Toner amerikai helyettes külügyi szóvivő előző napi kijelentésére reagálva, melyben az felszólította a szövetséges államokat, hogy ne nyújtsanak segítséget a szíriai partokhoz igyekvő, az orosz légierő számára üzemanyagot szállító orosz tankerhajóknak, Konasenkov rámutatott: az ilyen jellegű nyilatkozatok megerősítik azt a tényt, hogy a terroristák elleni küzdelem Szíriában sosem volt célja a leköszönő amerikai adminisztrációnak.   

A vezérőrnagy szerint az amerikai külügyminisztérium nyíltan arra szólított fel más államokat, hogy zavarják Oroszország terroristákkal szemben folytatott harcát, “hogy valahogyan kiköszörüljék az amerikai politika 2014 óta Szíriában elkövetett csorbáit”.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a nap folyamán sajtókonferencián elmondta: azzal, hogy nem ítéli el a dzsihadisták vegyi fegyverekkel végrehajtott támadásait, a Nyugat olyan jelzést küld a szíriai ellenzéki fegyveres csoportoknak, hogy a damaszkuszi rezsimmel szembeni harcban minden eszköz elfogadható.