Howard Dean, aki korábban, 2004-ben a párt elnökjelöltségét is megpróbálta megszerezni, csütörtökön bejelentette, hogy szívesen vezetné az amerikai Demokrata Pártot.
A volt vermonti kormányzó 2005 és 2009 között már állt a párt élén. Most azt mondja: a fiatalokra összpontosítana, megújítaná a párt kommunikációját, és mind az ötven államban erőteljes pártszervezésbe kezdene.

"Benne vagyok, hogy ismét pártelnök legyek" - írta az egyik közösségi oldalon az eredetileg orvosi végzettségű, 69 éves politikus.

A Demokrata Országos Bizottságot, azaz a pártot, átmenetileg Donna Brazile vezeti, aki Debbie Wasserman Schultz lemondatása után vette át az irányítást. Wasserman Schultznak azért kellett távoznia a pártvezetői posztról, mert a WikiLeaks nyilvánosságra hozta levelezéseinek egy részét, amelyekből kiderült, hogy a demokrata pártelit az előválasztási folyamatban hogyan és milyen módszerekkel, szervezetten próbálta meg lejáratni Bernie Sanders vermonti szenátort, Hillary Clinton pártbeli vetélytársát.

A demokratákat sokkolta az elnökválasztási vereség, és most többen is szeretnének részt venni a párt megújításában. Így például Michigan állam volt kormányzója, Jennifer Granholm, a dél-karolinai demokraták pártelnöke, Jaime Harrison, vagy New Hampshire állam demokrata pártelnöke, Ray Buckley.

Bernie Sanders szenátor Keith Ellison minnesotai képviselőt támogatja.

A Soros György támogatta MoveOn.org nevű liberális szervezet közleményt adott ki, amelyben tudatta, hogy álláspontja szerint "ki kell takarítani" a Demokrata Pártot, s erre a feladatra éppen a minnesotai Ellison lenne a legalkalmasabb pártelnök.

Howard Dean bejelentkezését a párton belül nagy örömmel fogadták, Moses Mercado, a párt korábbi igazgatóhelyettese egy interjújában azt mondta: Howard Dean nagy tiszteletnek örvend a demokraták körében, s kiváló pártvezető lenne. Hasonlóképpen nyilatkozott Jaime Harrison is, a Demokrata Párt egyik felemelkedő csillagaként emlegetett 41 éves politikus, aki szintén szeretne indulni a pártvezetői posztért.

MTI