Közel 70 migránst, köztük gyerekeket találtak szerdán az észak-görögországi Thesszalonikihez közel lévő egyik havas erdőben a helyi hatóságok. Ez arra utal, hogy az embercsempészek újra a török–görög szárazföldi határon csempészik az embereket, szemben az égei-tengeri áthajóztatással – szemlézi az AP-t az MTI.
A szíriai menekültek a görög rendőrségnek azt mondták, hogy gumicsónakokkal keltek át a az Evrosz határfolyón, majd teherautóba rejtve jutottak el Thesszalonikibe. A sofőr kedd este rakta ki őket a hegyvidéki erdőben, ahol a hóban éjszakáztak. A rendőrség körözést adott ki a sofőr ellen.

Az Evrosz folyó térségében újra megnőtt az illegális határátlépések száma: a görög rendőrség adatai szerint szeptemberben 11 embercsempészt és 291 migránst vettek őrizetbe, októberben 22 embercsempészt és 655 migránst.

A Törökország és az Európai Unió közötti menekültügyi egyezmény értelmében a görög szigetekre illegálisan beutazó migránsokat automatikusan visszatoloncolják Törökországba, amennyiben nem nyújtanak be menedékjog iránti kérelmet a hatóságoknak. Ugyanakkor ez a megállapodás nem terjed ki a szárazföldi úton érkezőkre.