Hatalmas, tíz tartományra kiterjedő razziát tartottak a hatóságok Németországban, iszlám szélsőséges szervezetek után kutatva.
Betiltották az iszlám szervezetet és az egyesületüket

A razziák eredményeként betiltották kedden az Igaz vallás (DWR) nevű németországi szalafista szervezetet, mert harcosokat toborzott az Iszlám Állam terrorszervezetnek és alkotmányellenes nézeteket terjesztett. Ezt Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter közölte.

Thomas de Maiziere berlini tájékoztatóján elmondta: kora reggel tíz tartományra kiterjedő razziát hajtottak végre a DWR ellen, mintegy 190 lakást, irodát és egyéb helyiséget kutattak át, és betiltották a DWR által alapított, “Olvass!” nevű egyesületet is, amely a Korán német nyelvű kiadásának terjesztésére szerveződött.

Visszaéltek a vallásszabadsággal

A DWR az alkotmányos renddel szembehelyezkedve és a vallásszabadsággal visszaélve harcosokat toborzott az Iszlám Államnak, propagandájának hatására 140 fiatal utazott Németországból a Közel-keletre, hogy csatlakozzon a terroristákhoz.

Ennek véget kellett vetni – húzta alá a belügyminiszter. A DWR minden muszlim kötelességének nevezi a demokrácia elutasítását, és két táborra osztja a világot, a vallás szélsőséges irányzatát követő úgynevezett igaz muszlimokra és az állítólagos hitetlenekre, akikkel szemben tanítása szerint ellenségesen kell fellépni.

Dzsihádra szólítottak fel

Továbbá nagyvárosok központjaiban szervezett Korán-terjesztő akcióival és egyéb rendezvényeivel, valamint propagandavideóival az alkotmányos rend elleni harcra szólítja fel követőit, és dicsőíti a dzsihádot, a vérontást, a terrort – indokolta a szervezet betiltását Thomas de Maiziere.

Az intézkedés nem a muzulmán vallás ellen irányul, üzenete az, hogy Németországban nincs hely radikális, erőszakra hajlamos iszlamistáknak – tette hozzá.

A muzulmán “vallási életnek szilárd és biztos helye van országunkban és társadalmunkban”, és a DWR betiltása nem is az iszlám vallás népszerűsítése, vagy a Korán német nyelvre fordítása és terjesztése ellen irányul, hanem a szélsőséges eszmék terjesztése és terrorista szervezetek támogatása ellen – hangsúlyozta Thomas de Maiziere.

A nem muzulmán lakosokat is áttérítették volna

Az “Olvass!” egyesület 2012-ben jelent meg nagyvárosok központjaiban, 25 millió német nyelvű Koránt akart szétosztani nem muzulmán vallású németországi lakosoknak.

A szalafizmus a muzulmán vallás konzervatív irányzata, elveti a világi államot, és a saría, az iszlám jogrend alapján működő állam kiépítésére törekszik.

Több mint 4 millió muszlim

A 82 milliós Németországban nagyjából 4-4,5 millió muszlim él, többségük szunnita török. Tavaly a menekülthullám révén valószínűleg több mint félmillióval nőtt a muszlimok száma az országban. A szalafista irányzat követőinek száma 9 ezerre tehető.

Forrás: blikk.hu