Norbert Hofer, az osztrák Szabadságpárt elnökjelöltje egy új európai szövetségi rendszer létrehozását kezdeményezi, ami ellensúlyt képezne Franciaországgal és Németországgal szemben.
A Szabadságpárt államfő-jelöltje a Dagens Nyheter svéd lapnak adott interjú során egy közép-kelet-európai szövetség létrehozásának szükségességéről beszélt, ami lehetővé tenné az Európai Unión belül Franciaország és Németország hegemónia-szerű befolyásának ellensúlyozását. Az interjú során Hofer azt mondta, az Európai Unióban vannak olyan országok, melyek hagyományos módon nagyobb – már-már túlzott mértékű – befolyást gyakorolnak az EU életére; ilyen országok Franciaország, Németország, korábban az Egyesült Királyság és a Benelux államok, melyek meghatározzák az EU irányvonalát. Az osztrák Profi magazin szintén azt írta, hogy Hofer ezzel szemben szeretne létrehozni egy új szövetséget, aminek elmondása szerint része lehetne Magyarország, a Cseh Köztársaság, Románia, Szerbia, Szlovénia, Horvátország, mint „hasonló kultúrájú országok”.

A Szabadságpárt vezetője kifejtette, hogy megválasztása esetén elsődleges célkitűzésének tekinti egy ilyen csoport létrehozását, ami a későbbiekben előzetes egyeztetést folytatna az Európai Bizottságban képviselt álláspontokról, hogy „nagyobb súllyal legyenek jelen az európai politikában”. A Szabadságpárt kiáltványai és kampánya szintén ezen nézeteket képviselte; egységbe kovácsolni a hasonló kultúrájú országokat és közös történelmi hagyatékkal rendelkező etnikumokat ugyanakkor elutasítják az erőltetett multikulturalizmust, ami eltérő történelmi hagyatékú etnikumokat akar egy közös élettérbe helyezni.

Ausztria legutóbbi országgyűlési választásán, 2013-ban a Szabadságpárt a szavazatok 20,5%-át szerezte meg, ezzel harmadik helyen végzett a Szociáldemokrata Párt (26,8%) és az Osztrák Néppárt (24%) mögött. Később, a 2014-es Európai Parlament választásokon a szavazatok 19,72%-át szerezték meg, majd a legutóbbi közvetlen államfőválasztáson mindössze 31000 szavazaton múlott, hogy nem Hofer lett az ország elnöke. Az elnökválasztást december 4-én megismétlik, de a friss közvélemény-kutatások alapján lehetetlen pontosan előre jelezni, ki lesz Ausztria következő elnöke.