Nem lesz többé az Európai Bizottság elnöke a konzervatív Jean-Calude Juncker, ha a német szociáldemokrata Martin Schulz jövőre otthagyja az Európai Parlament elnöki posztját, és szerepet vállal az átszervezett német kormányban, írja a Spiegel nyomán a Politico.
„Nem garantálom, hogy a Bizottság elnöke maradok”, ha Schulzot egy konzervatív elnök váltja, állítóleg ezt mondta Juncker egy háttérbeszélgetésen a német Spiegel szerint.

A bizottság a lap által megkérdezett szóvivője nem kommentálta Juncker kijelentését, azt viszont határozottan cáfolta, hogy az elnök lemondana.

Az európai szocialisták vezetője, az EP második legnagyobb frakciójának elnöke, Martin Schulz távozása azért merült fel, mert jövőre átalakul a német vezetés, és a jelenlegi külügyi poszt megüresedik. A Merkel-kabinet jelenleg legnépszerűbb politikusa, a szociáldemokrata Frank-Walter Steinmeier lesz várhatóan Németország elnöke. A külügyi posztra pedig felmerült Schulz neve is.

Németországban jövőre tartanak választásokat, ezért megy a helyezkedés, Schulz külügyminiszteri kinevezése sem biztos: a Spiegel szerint ezt csak akkor vállalná be a szociáldemokrata, ha ő lenne az SPD kancellárjelöltje a választásokon, legalábbis a lap szerint Schulz ezt mondta a német SPD elnökének.

Ezt Schulz kabinetje tagadta, sőt a Spiegelnek azt nyilatkozta, elkötelezett az EP vezetését illetően.

Juncker közben a múlt héten tovább győzködte a konzervatív tábort (a néppártot – EPP), hogy támogassák Schulzot, ám a Spiegel szerint a konzervatívok erről már hallani sem akarnak.

Pedig a legutóbbi két alkalommal, az EP elnökét, azaz Martin Schulzot a két legnagyobb, de hagyományosan egymás ellenzékének számító baloldali és néppárti frakció közösen választotta meg.