Kibővítette a montenegrói puccskísérlet ügyében indított nyomozást a podgoricai különleges ügyészség: hamarosan több szerb állampolgár kiadatását, valamint két orosz állampolgár kihallgatását is kérik majd.
A Pobjeda című, a kormányhoz közel álló podgoricai lap keddi beszámolója szerint az ügyészség a szerb hatóságokkal folytatott együttműködés eredményeként olyan bizonyítékokat talált, amelyek indokolják a nyomozás kibővítését. 

A gyanú szerint a szerb állampolgároknak közük volt a tervezett terrorista akció szervezéséhez és kivitelezéséhez. Egyelőre azonban - a lap szerint - nem lehet tudni, hogy az új gyanúsítottak a választás napján leleplezett, húszfős szerb csapathoz akartak-e csatlakozni, vagy egy attól független, de azzal párhuzamosan tervezett akció résztvevői lettek volna.

A választás napján a montenegrói rendőrség elfogott húsz szerb férfit, akit terrorizmussal gyanúsítottak, ezt később bűnszervezet létrehozásának gyanújára módosították, és tizennégyen továbbra is előzetes letartóztatás alatt állnak.

A két orosz állampolgár esetében nemzetközi jogsegély keretében kérik majd Moszkvától a gyanúsítottak kihallgatását. A Pobjeda szerint a nemzetközi jogsegély igénybe vétele arra utal, hogy a montenegrói hatóságok pontosan tudják, hogy kikről van szó, és megfelelő bizonyítékaik vannak az október 16-ra tervezett montenegrói puccskísérletben való részvételükre. 

Milivoje Katnic montenegrói főügyész néhány napja jelentette be, hogy orosz nacionalisták állnak a montenegrói választások napján, október 16-án megkísérelt puccs mögött. Hozzátette: nincs tudomása arról, hogy az orosz államnak köze lenne a puccskísérlethez. Moszkva is cáfolta, hogy érintett lenne az ügyben. 

A főügyész elmondása szerint a nyomozásból kiderült: az elkövetők célja az volt, hogy a választás estéjén betörjenek a podgoricai parlamentbe, s ott meggyilkolják Milo Djukanovic miniszterelnököt, oroszbarát pártokat juttatva hatalomra.

MTI