"Muszlim vagyok, nem olyan, mint amilyennek a média beállít" - írta a bosszúra vágyó fiatal.
A 18 éves Abdul Razak Ali Artan változtatta mészárszékké az Ohiói Egyetemet, mikor hétfőn autóval belehajtott a hallgatók tömegébe, majd több embert megszúrt henteskésével. 11 sebesültet szállítottak kórházba, köztük egyet kritikus állapotban. A fiatalt végül lelőtte egy rendőr.

Artan évekkel ezelőtt szomáliai migránsként érkezett az Egyesült Államokba, ahol megkapta a letelepedési engedélyét. Az utóbbi időkben tapasztalt muszlimgyűlölet viszont felháborította – attól tartott, már nem is imádkozhat a lakásán kívül biztonságban.

„Megrémít, ami a médiában megy. Én muszlim vagyok, de nem olyan, amilyennek a média beállít” - mondta korábban egy interjúban.

Artant szomszédjai udvarias fiatalként ismerték, aki mindennap a közeli mecsetbe járt imádkozni – most viszont, úgy tűnik, betelt nála a pohár. Bár a támadás indítéka még mindig nem ismert, de Artan a támadás előtt Facebookon egy olyan posztot osztott meg, amelyben elítéli az amerikai hadsereget a muszlim államokban végzett akciói miatt.

Az FBI egyik szakembere szerint Artan az interneten keresztül radikalizálódott. Eddig a nyomozók még nem találtak kapcsolatot a fiatal és az iszlamista terrorszervezetek között – valószínűleg magányos fanatikus volt, aki a terroristák példáját követve akart ölni. Az Iszlám Állam ugyanis arra biztatja a „magányos farkasokat”, hogy fogjanak fegyvert, és a saját országaikban is terjesszék a terrort.

Így tehát a hatóságok egyelőre nem zárják ki, hogy terrortámadás történt Ohióban.