Letartóztatták annak a kelet-kínai építkezésnek a kilenc vezetőjét, ahol egy állványzat összeomlása 74 ember halálát okozta a múlt héten - közölte hétfőn a Hszinhua állami hírügynökség.
A szerencsétlenség csütörtökön történt a Csianghszi tartománybeli Fengcsengben, ahol egy szénerőmű hűtőtornyának építésén ledőlt egy toronydaru, magával rántva a teljes állványzatot, amelyen mintegy hetven munkás tartózkodott. A Hszinhua jelentése szerint a kilenc letartóztatott között van a hűtőtornyot építő Hopej Jineng Tower Engineering vállalat elnöke és főmérnöke is. Mindannyiuk ellen bűnvádi eljárás indult.

A kínai média a múlt héten 13 ember őrizetbe vételéről beszélt. A Hszinhua azonban nem tesz említést arról, hogy mi történt azóta a többi négy őrizetessel.

A hivatalos adatok szerint tavaly Kínában mintegy 281 ezer munkahelyi balesetet jegyeztek fel, amelyekben összesen 66 182 ember vesztette életét.

Néhány nem kormányzati szervezet azonban ennél nagyobbra becsüli a halálos áldozatok tényleges számát, mivel állításuk szerint sok balesetet eltitkolnak. A csütörtöki baleset pontos okáról még nem adtak tájékoztatást. A Hopej Jineng illetékesei azonban annyit már a szerencsétlenség napján elismertek, hogy a siettették a munkálatokat.

MTI