Richard Garwin fizikus kapta meg utolsóként a leköszönő Obama elnöksége alatt a Szabadság Érdemérmet, a legmagasabb amerikai kitüntetést.
A legtöbb híradás meg sem emlékezett erről az úrról, pedig munkássága óriási hatással volt életünkre.

A polgári életben az orvostudomány tőle kapta az MRI-t, míg mi, felhasználók a lézerprintert és az érintőképernyőt.

Neki "köszönhetjük" a működő hidrogén-bombát épp úgy, mint a nukleáris robbantásokat monitorozó figyelő-rendszer létrehozását.

A fiatal zseni

Garwin 20 évesen diplomázott, 21 évesen szerzett PhD-t Enrico Ferminél. Mivel az egyetem akkoriban csak 9 hónapig, a tanítás ideje alatt fizetett, nyári munkát Los Alamosban vállalt. 24 évesen megalkotta az első hidrogénbombát. És ha már arra járt, segített az első kém-műholdak kifejlesztésében is.

IBM-es évek

Pár év tanítás után az IBM-hez igazolt. Ennek köszönhető az MRI, a lézerprinter és az érintőképernyő - fejlesztései nyitották szélesre az információtechnológia kapuját.

Eisenhower óta minden elnöknek tudományos tanácsadója volt. A nukleáris robbantásokat figyelő rendszer kifejlesztésével fontos szerepet kapott a leszerelési tárgyalások során.

És hogy milyen gyökerekkel bírt Richard Garwin: apai ágon lengyel, anyai ágon magyar származású tudóst tisztelhetünk benne.