Bakondi György szerint az utóbbi időkben tapasztalt német-török ellentét miatt komoly a veszélye annak, hogy érvénytelenítik az EU és Törökország közötti egyezséget. Amennyiben ez megtörténik, a balkáni migrációs útvonalon ismét hatalmas tömeg indulhat Európa felé.
Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó arról számolt be az M1 aktuális műsorában, hogy ismét felerősödött a migrációs nyomás a balkáni útvonalon, annak ellenére, hogy az elvileg zárva van.

Jelentős aktivitás tapasztalható, a Bulgárián keresztül Szerbiába érkezők száma már meghaladja a Macedónián át érkezőkét, de ezeken kívül más, alternatív útvonalak is vannak”
– fogalmazott a tanácsadó.

A szakértő arra is kitért, hogy Szerbiában eközben intenzíven növekszik azoknak az illegális bevándorlóknak a száma, akik nem tudnak továbbjutni sem Magyarországon, sem Horvátországon, sem pedig Románián keresztül –írja a Hirado.hu

Bakondi György úgy véli, az utóbbi időkben aktív vita zajlik az EU tagállamai között kvótaügyben, ám most úgy tűnik, hogy a résztvevők mindegyike valamifajta kompromisszumra törekszik.

A kötelező kvóta elleni magyar állásponttal összefüggésben nagyon komoly erőfeszítésekre van még szükség a különböző európai uniós fórumokon”
– mondta el a szakértő.

A miniszterelnöki főtanácsadó úgy véli, hogy egyre nagyobb annak a valószínűsége, hogy felbontják az Európai Unió és Törökország közötti migrációs megállapodást. Amennyiben ez megtörténik, a balkáni migrációs útvonal által érintett országoknak újabb bevándorlási hullámot kell megállítaniuk.