A krakkói Wawel királyi vár székesegyházában kiemelték hétfő este a 2010-es szmolenszki légi katasztrófában elhunyt Lech Kaczynski lengyel elnök és felesége, Mária koporsóit - jelentette a lengyel köztelevízió.
A néhai államfő és hitvese 2010. április 10-én az oroszországi Szmolenszk közelében hunyt el, amikor lezuhant az az elnöki gép, amely a 96 fős lengyel küldöttséget szállította a katyni vérengzés 70. évfordulója alkalmából rendezett gyászünnepségre.

Az exhumálás az első a 2017 végéig elvégzendő 83 hasonló eljárásból, ezek során azokat az el nem hamvasztott holttesteket hantolják ki, akiknek Oroszországból szállított koporsóját Lengyelországban eddig még nem nyitották fel. 2010-ben csak Lech Kaczynski koporsóját nyitották ki rövid időre, nem sokkal a temetés előtt.

A kihantolásoktól a lengyel állami ügyészség azt reméli, hogy megállapítják a katasztrófa során elszenvedett sérülések jellegét és a halál okát, ami fényt deríthet egyben a katasztrófa okára is. Tisztázni akarják továbbá azokat a hiányosságokat, melyeket az oroszországi boncolásokról készült, Varsónak átadott jelentések tartalmaznak. 

Az exhumálástól azt is várják, hogy sikerüljön azonosítani azokat az áldozatokat, akiket a boncolások során Moszkvában esetleg összecseréltek. A 2013-ban és 2014-ben a hozzátartozók kérésére kihantolt kilenc áldozat közül hatnak ugyanis tévesen állapították meg a személyazonosságát, és idegen sírba temették őket. Mária és Lech Kaczynski esetében azonban a kommentátorok nem tartják valószínűnek a téves azonosítást.

A Kaczynski házaspár koporsóit hétfőn a krakkói székesegyház egyik kriptájában egy márványszarkofágból emelték ki zártkörű egyházi szertartás keretében, a néhai elnök ikertestvére, Jaroslaw Kaczynski, valamint az elhunytak lánya, Marta Kaczynska jelenlétében.

A maradványokat átviszik a Jagelló Egyetem orvosszakértői intézetébe, ahol egy 14 fős, külföldi szakértőkből is álló csoport korszerű műszerekkel több vizsgálatot végez, DNS-mintákat is vesznek.

Ez év végéig várhatóan 10 további áldozatot exhumálnak. A hozzátartozók egy része - 17 család tagjai - október közepén nyílt levélben tiltakozott az exhumálások ellen. A többi rokon a lengyel hatóságokkal együtt fájdalmasnak, mindazonáltal szükségesnek minősítette a tervezett exhumálásokat.

A Kaczynski házaspárt a tervek szerint november 18-án temetik újra, szintén zártkörű szertartás keretében. A vizsgálat eredménye előzetes bejelentések szerint mintegy 4 hónap múlva várható.

MTI