Már harmadik napja bozóttüzek pusztítanak Izrael különböző részein, több ezer embernek el kellett hagynia otthonát – közölte csütörtökön a helyi média.
Az ország számos pontján, a Jeruzsálem környéki hegyekben, Haifánál, Izrael középső és északi részén több város és falu lakóit telepítették ki. Egyes lakóházak teljesen leégtek, több száz otthon pedig megrongálódott a lángok miatt. A tüzek emberéletet nem követeltek, de többtucatnyian orvosi kezelésre szorultak füstmérgezés miatt.

Kedden a Tel-Avivot Jeruzsálemmel összekötő út mellett Nevé-Salom arab-zsidó falu és Zihrón-Jaakov város lakói kerültek veszélybe a bozóttüzek miatt, szerdán a Jeruzsálem környéki településeket érték el a lángok, s csütörtökön már a mintegy százezres Modiin városánál is megjelentek a tüzek és nyomukban a tűzoltók. Az MTI tudósítója is kénytelen volt elhagyni lakását.

A 888.hu egyik helyszínen tartózkodó olvasója (a képek is tőle származnak) elmondta, hogy óriási a szél, és emiatt nem tudják eloltani a tüzet. Görögországból és Ciprusról tűzoltó repülőgépek érkeztek Izraelbe az oltás segítésére, továbbá Horvátország, Oroszország és Olaszország is több repülőgépet útnak indított. Judit szerint az emberek nagy része palesztin gyújtogatást sejt a háttérben, azonban hozzáteszi, hogy már március óta nem esett az eső, így pusztán éghajlati okai is lehetnek a tűzvésznek. 

A rendőrség vizsgálja annak lehetőségét is, hogy esetleg szándékos gyújtogatás történt. Őrizetbe vettek négy palesztin munkást, akiket az egyik tüzet okozó hanyagsággal gyanúsítanak. A lángok villámgyors terjedéséért az idei rendkívül száraz novemberi időjárás és az erős szelek is felelősek.