Az amerikai külügyminisztérium esetleges terrorakciók miatt óvatosságra intette kedden az Európába készülő amerikaiakat.
A külügyminisztérium a kezdődő ünnepi szezonra tekintettel adott ki figyelmeztetést, bár leszögezte: készülő támadásról, konkrét fenyegetésről nincs tudomásuk az amerikai hatóságoknak és hírszerző szerveknek.

A figyelmeztetést azonban egy franciaországi bejelentést követően fontosnak tartották nyilvánosságra hozni. Franciaországban ugyanis vasárnap Strasbourg és Marseille városokban – a francia belügyminiszter, Bernard Cazeneuve hétfői bejelentése szerint – sikerült megakadályozni az Iszlám Állam terroristáinak újabb merényleteit.

Az amerikai külügyminisztérium névtelenséget kérő tisztségviselőit idézve az amerikai főbb televíziós csatornák arról számoltak be: a meghiúsított terrorakciók időzítése valószínűleg nem volt véletlen, a terroristák az ünnepi készülődés időszakára összpontosítanak Európában.

Ezért az amerikai állampolgároknak is ébereknek kell lenniük, ha Európába utaznak.

“A terroristák sokféle taktikát alkalmazhatnak, hagyományos és nem hagyományos fegyverekkel támadhatnak, hivatalos célpontokat és magánembereket egyaránt célkeresztjükbe állíthatnak” – fogalmaz a külügyi figyelmeztetés, amely a tervek szerint 2017. február 20-ig marad érvényben.