Újabb grúz származású tisztségviselő mondott le posztjáról: Miheil Szaakasvili volt grúz elnök Odessza megyei kormányzó után Hatija Dekanoidze, jelentette be távozását az ukrán nemzeti rendőrség éléről hétfői kijevi sajtótájékoztatóján.
Dekanoidze 2015. november 5-e óta vezette az ukrán rendőrséget. Ukrán hírforrások szerint Szaakasvili "csapatában" érkezett Ukrajnába. A volt államfő egy hete jelentette be, hogy lemond az Odessza megyei kormányzói tisztről, amelyet másfél éven át töltött be Petro Porosenko elnök kinevezésére. Lemondását a múlt hét végén az ukrán kormány jóváhagyta, az államfő pedig ellenjegyezte. Szaakasvili hangsúlyozta, hogy folytatja a politizálást Ukrajnában, ám Porosenko elnök ellenzékeként. Közölte, hogy új pártot alapít, és előre hozott választásokat igyekszik kikényszeríteni. 

Porosenko ezt úgy kommentálta, hogy Szaakasvili azért akarja a politizálást Ukrajnában folytatni, mert pártja otthon elvesztette a választásokat.  

Szaakasvilivel egy napon jelentette be lemondását az Odessza megyei, szintén grúz nemzetiségű rendőrfőnök, Hiorhi Lortkipanidze is. 

Dekanoidze 2007-2012 között a grúz rendőrakadémia rektora volt, 2012 júliusa és októbere között pedig oktatási miniszter Grúziában. A rendőrségi vezetőt több ízben érte bírálat hozzá nem értés miatt, valamint azért, hogy irányítása alatt a rendőrség képtelen felderíteni több, nagy visszhangot kiváltó bűnügy elkövetőit, ezek között Pavel Seremet Ukrajnában élő orosz állampolgárságú újságíró gyilkosait. Az újságírót július 20-án autójába rejtett robbanószerkezettel ölték meg fényes nappal Kijev belvárosában.

MTI