A nagyváradi táblabíróság jogerős ítéletben két és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte azt a két vállalkozót, akik a vád szerint lakásfelújítással vásárolták meg Borbély László volt romániai környezetvédelmi miniszter befolyását, és ugyancsak két és fél év letöltendő börtönbüntetést szabott ki Szepessy Szabolcsra, a miniszter volt tanácsadójára, akit vesztegetésben való közvetítésben találtak vétkesnek.
A csütörtökön kimondott ítélet kivonatát a bíróságok portálján hozták nyilvánosságra. A másodfokon eljáró táblabíróság mindhárom vádlott esetében súlyosbította az ítéletet. Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) befolyással való üzérkedéssel és vagyonnyilatkozata meghamisításával gyanúsította Borbély Lászlót is, de ellene nem indulhatott bűnvádi eljárás, mert a parlament két alkalommal is elutasította, hogy hozzájáruljon ehhez.

A táblabíróság a vállalkozók egyikétől 80 ezer lejes, a másiktól pedig 112 ezer lejes vagyonelkobzást rendelt el, a befolyással való üzérkedésben bűnrészesnek talált Szepessy Szabolcsot pedig eltiltotta a miniszteri tanácsadói tisztség betöltésétől. A DNA korábbi közleménye szerint Borbély Lászlót azzal gyanúsították, hogy 2011-ben miniszteri tanácsadójának a közvetítésével csaknem 200 ezer lej értékben fogadott el – lakásfelújításban nyújtott – ajándékot két üzletembertől. A két megvesztegető – a vádirat szerint – előnyös állami szerződéseket kapott a minisztérium alárendeltségében működő vízügyi hatóságtól.

A képviselőház – amelynek Borbély László is tagja – 2012 szeptemberében, majd 2015 márciusában is elutasította a DNA bűnvádi eljárásra vonatkozó kérését. A tavalyi titkos szavazáson a képviselők 154-125-ös szavazataránnyal döntöttek úgy, hogy nem engedélyezik bűnvádi eljárás indítását. Borbély László a gyanúsítást mindvégig alaptalannak minősítette, de 2012 áprilisában lemondott miniszteri tisztségéről, hogy a gyanú ne árnyékolja be a kormány tevékenységét.

„Ha csak egyszer is beidéztek volna tanúként a DNA-ra, megspórolhatták volna azt, hogy 2010 augusztusától kezdődően 15 személyt két éven keresztül folyamatosan lehallgassanak, és 65-70 tanút beidézzenek. Mindez nagyon sokba kerül az adófizetőknek ahhoz képest, hogy semmilyen bizonyítékot nem gyűjtöttek annak alátámasztására, amivel gyanúsítanak” – mondta a képviselőház jogi bizottságának meghallgatása után a politikus.

Borbély László nem pályázik újabb képviselői mandátumra, ezért a december 11-ei választások után megszűnik a képviselői mentelmi joga.

MTI