Az Európai Unióból történő osztrák kilépés, az “Öxit” veszélyére figyelmeztetve több ismert osztrák konzervatív személyiség “polgári manifesztumot” tett közzé szombaton, amelyben Norbert Hofer, a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje elleni szavazásra szólítanak fel a december 4-i megismételt elnökválasztáson.
Az FPÖ máris bírálta a “polgári manifesztumot”, amelyet mások mellett az Osztrák Néppárt (ÖVP) két politikusa, Franz Fischler volt uniós biztos és Wilhelm Molterer volt alkancellár is aláírt.

Az államfőnek “kiszámíthatónak” kell lennie. “Ausztriának megbízható európai és nemzetközi partnernek kell maradnia”, hogy megtartsa gazdasági dinamizmusát” – emelik ki az aláírók, akik közölték: Alexander Van der Bellen liberális zöldpárti jelöltre fognak szavazni.

A 45 éves Norbert Hofer nem zárta ki, hogy népszavazást ír ki Ausztria európai uniós jövőjéről. “Nem akarjuk Ausztria uniós kilépéséről (Öxit) való találgatásokkal szembe találni magunkat, sem pedig azzal, hogy megpróbálják feszület mögé rejteni a búzavirágot” – áll a felhívásban.

Norbert Hofer nemrégiben azzal váltotta ki keresztény körök bírálatát, hogy választási plakátjain megjelent az “Isten engem úgy segéljen” kifejezés. A kék búzavirág, amelyet régebben a gomblyukában viselt, Ausztriában a harmincas évek nácijainak az ismertetőjegye volt.

Az osztrák elnöknek az “együttélés” szavatolójának kell lennie, márpedig ez nem egyeztethető össze félelmet, gyűlöletet keltő beszédekkel és az örökös bűnbakkereséssel” – áll a konzervatív személyiségek szombati felhívásában.

Herbert Kickl, a Szabadságpárt főtitkára úgy reagált, hogy “azok a személyek, akik a zöldpárti jelöltet támogató +polgári manifesztumot+ aláírták, nem a polgári értékek megóvásán munkálkodnak, hanem azok hanyatlásának az úttörői”.

A zöldpárti jelölt csekély előnnyel győzött Hofer előtt az osztrák elnökválasztás májusi második fordulójában, de a voksolás eredményét eljárási szabálytalanságok miatt semmisnek nyilvánították, ezért a második választási fordulót december 4-én megismétlik.