Megsokszorozták magánadományozók a Becelem nevű civil emberi jogi szervezet anyagi támogatását Izraelben, miután a kormány hevesen támadni kezdte a ciszjordániai palesztinokat támogató munkájáért, valamint nemzetközi szerepléséért - közölte a katonai rádió hétfőn.
A Becelem azzal haragította magára az izraeli kormányt, hogy Hagaj Elád igazgató októberben beszédet mondott az ENSZ Biztonsági Tanácsában, ahol felszólította a nemzetközi szervezetet az izraeli megszállás mihamarabbi felszámolására az 1967-ben Jordániától elfoglalt területeken, Ciszjordániában. 

Ezek után Benjámin Netanjahu miniszterelnök tiszavirág-életűnek és bizarrnak nevezte a szervezet tevékenységét, David Bitan, a kormánykoalíció vezetője pedig azt követelte, hogy Hagaj Eládot fosszák meg izraeli állampolgárságától, de ezt a javaslatot többen elvetették. 

A kormányzat bírálata szemlátomást fordítva sült el, az izraeliek a Becelem támogatásával válaszoltak rá: októberben magánadományokkal árasztották el a palesztinok jogainak érvényesítéséért küzdő civil szervezetet. Míg január óta havonta átlagosan csak harminchat izraeli utalt át pénzt a Becelemnek, októberben egy hónap alatt tízszer annyian, 363-an adakoztak. Októberig havi 14 185 sékel (mintegy egymillió forint) gyűlt össze a számlájukon, de a támadások hatására majdnem ötször ennyi, 65 565 sékelt folyt be. A legnagyobb egyéni adomány ötezer sékel, a legcsekélyebb pedig 25 sékel volt.

MTI