Több mint negyven, egykor magas rangú osztrák diplomata figyelmeztetett az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) államfőjelöltje megválasztásának veszélyeire – közölte a Die Presse című napilap keddi számában.
Az osztrák államfőválasztás megismételt második fordulójában a választók két jelöltre, az FPÖ által indított Norbert Hoferre és a Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellenre adhatják voksukat.

A Hofer megválasztása ellen tiltakozó diplomaták között található Hans Winkler egykori államtitkár és Albert Rohan, az osztrák külügyminisztériumi volt főtitkára is. A felhívást közzétevő diplomaták a “megbízható kül- és európai politika” mellett álltak ki, ezzel támogatva Alexander Van der Bellen jelöltségét.
“Norbert Hofer Ausztriának az Európai Unióból történő esetleges kilépésével játszik, az EU negatív oldalát hangsúlyozza”
– mondta Rohan a Die Pressének adott nyilatkozatában. Véleménye szerint Hofer elnöksége esetén “átszakadnának a gátak”, az unióból való kilépéssel pedig nemcsak az ország hírneve sérülne, hanem a gazdasági növekedés és a munkahelyek is veszélybe kerülnének.

A hétvégén az osztrák kilépés, az “Öxit” veszélyére figyelmeztetve több ismert osztrák konzervatív személyiség “polgári kiáltványt” tett közzé, amelyben Norbert Hofer elleni szavazásra szólítanak fel. A kiáltványt mások mellett az Osztrák Néppárt (ÖVP) két politikusa, Franz Fischler volt uniós biztos és Wilhelm Molterer volt alkancellár is aláírta.

Több ausztriai egyetemi tanár viszont Norbert Hofer támogatására indított független kezdeményezést október végén.

Indoklásuk szerint Hofer ismeri a települések, a különböző nemzedékek és a gazdaság problémáit, és elkötelezett Ausztria iránt. Hangsúlyozták, hogy továbbra is biztonságban és keresztény értékeket képviselő országban akarnak élni, és elutasítják azt a vádat, amely szerint Hofer megválasztásával csorbulna az ország nemzetközi tekintélye.

A májusban tartott második forduló eredményét – amelyben Hofer szoros versenyben alulmaradt – az alkotmánybíróság az FPÖ indítványa alapján megsemmisítette, ezért kell megismételni a szavazást. Az ausztriai elnökválasztás elhalasztott második fordulóját december 4-én tartják.