Angela Merkel német kormányfő kancellársága függ az EU-török megállapodás fennmaradásától, és attól is, hogy az unión belül hány támogatója marad a jelenlegi német bevándorláspolitikának - mondta Kiszelly Zoltán politológus az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.
A szakértő szerint következő hónapokban az várható, hogy Németország igyekszik érvényben tartani az EU-török megállapodást, hogy ne éledjen újra a nyugat-balkáni bevándorlási útvonal. Emellett próbálják majd csökkenteni az Észak-Afrika felől jövő migrációt, mert Afrikából olyanok jönnek, akikre Európában nincs szükség: képzetlenek, akiket csak nagyon magas költséggel lehet átképezni, és olyan munkát végeznek, amelyre itt már van elengedő ember - hangzott el.

Angela Merkel sorsa ezek mellett attól is függ, hogy Európában a fél évben belül következő választások - Olaszországban, Ausztriában, Hollandiában, Franciaországban - hogyan alakulnak, hiszen az unión belül Németország bevándorláspolitikáját már csak három-négy ország támogatja.

Mindezek után következnek még a német belpolitikai szempontok - mondta Kiszelly Zoltán, hozzátéve: fontos lesz a jövő májusi észak-rajna-vesztfáliai tartományi választás - ez az ország legnépesebb tartománya -, amelyet a szeptemberi német szövetségi választás főpróbájának tartanak.

Ám amíg ezek a változások nem fordulnak kedvezőtlen irányba, addig "kitart Merkel kancellár bónusza", a német média és társadalom fő sodrának támogatása - vélekedett a politológus. Ha azonban a változások kedvezőtlenek lesznek, akkor jövő szeptemberre Merkelnek nagyon nehéz lesz megtartania a kancellárságot, hiszen a jelenlegi CSU-CDU nagykoalíció most együtt sem tudna kormányt alakítani.

MTI