A német kancellár szerint tovább kell dolgozni a legális migráció lehetőségeinek megteremtésén.
Németországnak a nyitottság nagyobb gazdasági és társadalmi biztonságot nyújt, és jobban hozzájárul a béke és a szabadság megőrzéséhez, mint a bezárkózás – hangsúlyozta Angela Merkel a szövetségi parlamentben elmondott beszédében.

A német kancellár eredményesnek nevezte a menekültválság kezelését, és hangsúlyozta: tovább kell dolgozni a legális migráció lehetőségeinek megteremtésén és az EU-Törökország megállapodáshoz hasonló egyezmények kidolgozásán más partnerekkel, elsősorban az észak-afrikai térség országaival:
sok munka áll előttünk és nagyon sok vita".

Merkel ismét élesen bírálta Németország és Törökország viszonyával kapcsolatban az ankarai vezetést. Kiemelte, hogy semmivel sem lehet igazolni a sajtószabadság korlátozását és tömegek bebörtönzését. Ugyanakkor továbbra is fenn kell tartani a párbeszéd lehetőségét Recep Tayyip Erdogan államfővel – tette hozzá. A szíriai polgárháborúról szólva ismét bírálta Oroszországot a damaszkuszi vezetés támogatása miatt, és aláhúzta, hogy a büntetőjog eszközeivel kell fellépni azok ellen, akik kórházakat bombáznak és civileket támadnak.

A szociáldemokraták mérsékelten, az ellenzék viszont hevesen bírálta a kancellárt a Bundestag költségvetési vitájában. A legélesebben az SPD-től balra álló ellenzéki párt, a Baloldal társ-frakcióvezetője, Sahra Wagenknecht fogalmazott, aki szerint Németországban ragadozókapitalizmus alakult ki, és a kormány fontosabbnak tartja a gazdasági lobbik érdekeit, mint a lakosság életkörülményeit.

Merkel november 20-án jelentette be, hogy negyedszerre is harcba száll a kancellári tisztért és pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki posztjáért. Győzelme esetén nehéz évek várnak rá.