Borzasztó jövő várhat Európára, ha Recep Tayyip Erdogan beváltja a fenyegetését: naponta 3000 migránst szállítanak Görögországba, ha az EU nem folytatja a török csatlakozási tárgyalásokat.
Erdogan elnök azzal fenyegetőzik, hogy megnyitja Törökország határait, amennyiben az EU továbbra is blokkolja a török csatlakozásról szóló tárgyalások folytatását. A török partokon pedig már kishajók és gumicsónakok ezrei várakoznak - írja az Independent.

Az EU azután döntött a 11 éve tartó tárgyalási folyamat felfüggesztése mellett, miután megelégelte az Erdogan-rezsim könyörtelen bosszúját a júliusi puccs résztvevőivel szemben.

„Ha ez így megy tovább, a határok megnyílnak. Sem rám, sem a népemre nem hatnak a fenyegetések”
- jelentette ki Erdogan.

A márciusban megkötött megállapodás alapján a Görög- vagy Olaszországba érkező migránsokat visszaszállítják Törökországba, cserébe az EU befogad egy-egy menekültet, akik jelenleg a török táborokban élnek. Ezen kívül Törökország jelentős pénzügyi támogatást kap a migránsválság rendezésére, a török állampolgárok vízummentességet nyernek, valamint Brüsszel felgyorsítja a csatlakozási tárgyalásokat.

Görög sajtóforrások szerint azonban mostanra Törökország feladta a reményt, és akár pár héten belül elszabadulhat a pokol, ha nem akadályozzák meg tovább a migránsok Európába utazását.

„Senki sem becsülheti le Erdogant és az utóbbi hetekben mutatott kiszámíthatatlanságát. Ezek a tervek és fenyegetések kétségbe ejtik a görög vezetőket”
- mondta egy görög hírszerzési szakértő.

Ő és társai attól tartanak, hogy a pénzügyileg és szociálisan megrendült Görögország nem bírna sokáig kitartani ekkora nyomás alatt – szerinte akár háború vagy pusztulás is lehet az özön vége. Az Európában tapasztalható megosztottságot pedig Erdogan tökéletesen felhasználja a céljaira, miközben a migránsválság fokozásával zsarolja a vezetőket.

A múlt évben egymilliónál is több migráns érkezett Európába az Égei- vagy a Földközi-tengeren keresztül. Görögország táboraiban 60 ezer migráns rekedt, miután a balkáni útvonal mentén fekvő országok lezárták a határaikat. A túlzsúfolt táborokban gyakran törnek ki zavargások, sokan sátrakat gyújtanak fel tiltakozásuk jeléül, de szélsőjobboldali aktivisták is támadtak már a táborokban élő migránsokra.