Ankara útjára engedheti a Törökországban feltorlódott menekültek tömegeit, ha Brüsszel ténylegesen felfüggeszti a csatlakozási tárgyalásokat, fenyegette meg pénteken Recep Tayyip Erdogan török államfő az Európai Unió tagállamait, akik véleménye szerint nem tartották magukat a kontinensünkre irányuló migrációs nyomás visszaszorítása érdekében megkötött márciusi alkuhoz.
A megállapodásban a vízummentesség biztosítása mellett többek között az évek óta húzódó török csatlakozási folyamat felgyorsítása is szerepelt. A puccskísérletet követő kiterjedt megtorlások miatt azonban rendkívül kicsi az esélye annak, hogy a jövőben bármelyik kérdésben is jelentős mértékben engedne az EU.

Erdogan ugyanakkor emlékeztetett: amikor ötvenezer migráns várakozott a török–bolgár határon, Brüsszelben kétségbeestek, hogy mi fog történni, ha Ankara nem akadályozza meg a továbbhaladásukat. „Ha túl messzire mennek, megtudhatják” – jelentette ki a török államfő. Erdogan képmutatónak tartja az európai országokat, akik véleménye szerint sosem képviselték őszintén a humanizmus eszméjét. „Nem foglalkoztak a csecsemőkkel, akiket partra mosott a Földközi-tenger. Mi vagyunk azok, akik ételt adnak három és fél millió menekültnek” – ostorozta tovább az EU-tagokat a török elnök.

Az elemzők hasonlóan kemény reakcióra számítottak Erdogantól, aki előszeretettel támadja az európai politikusokat, mivel azok csak a saját érdekeiket követik, noha ő legalább annyira reálpolitikus, mint a tagállamok vezetői. Sokan attól tartanak, hogy a folyamatos adok-kapok még inkább alááshatja Ankara és Brüsszel egyébként is repedező együttműködését. Ez pedig már rövid távon is súlyos következményekkel járhatna mindkét fél szempontjából.

Nem csoda, hogy az európai kormányok igyekeznek békülékeny hangot megütni a török vezetéssel folytatott tárgyalásokat illetően. Az EU-nak nem szabad befagyasztania Törökország csatlakozási folyamatát, ugyanis ez csak további töréseket okozna a kapcsolatokban, ami Európa érdekeivel ellentétes, áll a német külügyminisztérium tegnap kiadott közleményében.

A tárca szóvivője fontosnak nevezte a párbeszéd folytatást Ankarával. A helyzet megítélése továbbra sem közeledett, hiszen a németek úgy vélik, hogy mindkét fél betartja a megállapodásban foglaltakat. Angela Merkel német kancellár sajtófőnöke egyenesen sikertörténetnek nevezte a migrációs alkut. Hangsúlyozta, hogy a mindkét oldalról elhangzó fenyegetések nem segítenek a konfliktus megoldásában.