Megdöbbentő eredményeket hozott egy felmérés: a gazdag fővárosokból kerül ki a legtöbb terrorista.
A párizsi terrortámadás és a brüsszeli robbantások után vált egyértelművé, hogy a terrorszervezetek hálózata Európa nagyvárosait is átszövi. A két merénylet után úgy tűnt, az európai terrorizmus melegágya Brüsszel Molenbeek negyede – a Combating Terrorism Center felméréséből viszont az derült ki, hogy a belga fővárost szorosan követi London, és még számtalan nagyváros adott rengeteg külföldi harcost az Iszlám Államnak.

A felmérés szerint elsősorban azokban a városokban jelennek meg a toborzók, ahol nagy számban élnek több generációs bevándorlók, akik rossz szociális helyzetben vannak, és úgy érzik, a társadalom peremén élnek. A felmérés elkészítése során a szakemberek 850 európai harcos adatait elemezték, akik különböző szélsőséges terrorszervezetekhez csatlakoztak.

A jelentésből kiderül, hogy a legtöbb és legfőbb gócpontok Belgiumban, Hollandiában, Franciaországban és az Egyesült Királyságban vannak, de Németország, Bosznia-Hercegovina, Kanada, Ausztrália és Ceutának köszönhetően Spanyolország is rendszeresen “szállít” harcost a terroristáknak.

A felmérés készítői úgy gondolják, sokkal sikeresebb lehet, ha a földrajzi-szociológiai szempontok mentén próbálják a hatóságok felszámolni a radikalizmust, mintha véletlenszerűen „lövöldöznének” a városok között. A szélsőséges eszmék ugyanis sokkal könnyebben ragadnak át a reményt vesztett fiatalokra a barátaikról vagy családtagjaikról – tehát ha egy város ad egy külföldi harcost egy terrorszervezetnek, akkor nagy valószínűséggel fog még többet is. Főleg, ha abban a városban sok a sebezhető, esetleg bűnözői múlttal is rendelkező, bevándorló ősöktől született fiatal.

Bár az Iszlám Állammal az élen a terrorista csoportok megpróbálják kihasználni az internet adta lehetőségeket, és azon keresztül is terjesztik a propagandájukat, az elemzők szerint ez csak a kezdeti lökést adhatja meg a radikalizmusra hajlamos fiataloknak. Ahhoz, hogy tényleg elutazzanak Szíriába, kell egy ismerős, aki segítheti a terveiket – és itt jönnek képbe a toborzók.

A jelentés is azt támasztja alá, hogy a külföldi harcosok számára nem az iszlám radikális ága jelenti a motivációt – sokan tisztában sincsenek a saría alapjaival. Megoldást keresnek a kilátástalanságra, kitaszítottságra – és ha ezt nem találják meg az európai városokban, Szíriába mennek. És ha visszajönnek, fegyver van a kezükben, bomba pedig a testükön…