Korhű egyenruhában menetelő katonák és a korabeli haditechnika felvonultatásával emlékeztek meg hétfőn a moszkvai Vörös téren az 1941. november 7-i katonai parádéról, amelynek részvevői akkor a díszszemléről egyenesen a Moszkva határában húzódó frontra indultak.
A díszszemlét annak idején az 1917-es bolsevik forradalom évfordulójára időzítették, amely a szovjet korszakban a legnagyobb állami ünnep volt. 

Az ünnepélyes megemlékezésen Szergej Szobjanyin, Moszkva főpolgármestere emlékeztetett, hogy éppen a 75 évvel ezelőtti díszszemle - amelyen 28 és fél ezer katona vett részt - teremtette meg a hitet, hogy az ellenséget le fogják győzni.

"Hatalmas erkölcsi győzelem volt ez, amely a kezdetét jelentette a németek Moszkva és Sztálingrád alatti, a kurszki kiszögellésnél és más csatákban való szétverésének" - mondta.

Szavai szerint a katonai parádé erőt adott a blokád alatt élő leningrádiaknak, "erősítette a lelket a névtelen magaslatokért vívott küzdelemben, segített a hátországban végzett nehéz munkában, és egészen Berlinig lelkesítette a katonákat".

Szobjanyin köszönetet mondott a veteránoknak a nagy győzelemért, és hangsúlyozta, hogy mindörökké a bátorság és a lelkierő mintaképei maradnak.

Az idei korhű díszszemlén, amelyen 5 ezer katona vonult fel, immár 14. alkalommal emlékeztek meg Moszkvában az 1941-es parádéról.

MTI