Angela Merkel német kancellár a Bundestagban kifejtette, hogy Németországnak növelnie kell a védelmi kiadásait. Kijelentette: a GDP két százalékát kell megcélozni, hogy teljesüljenek a NATO elvárásai. Elemzők szerint mindez összefüggésben lehet Donald Trump elnökké választásával. 
A Reuters beszámolója szerint Merkel kifejtette, hogy: Németországnak többet kell költenie katonaságára.

A kancellár kiemelte, hogy a védelmi kiadások tekintetében NATO két százalékos, a bruttó hazai össztermék arányos irányszámához kell tartania az országnak magát.

Korábban Von der Leyen német védelmi miniszter terjesztette elő Németország fegyverkezési ütemtervét, a “White Papert”. A dokumentum szerint Németország jelentős katonai fejlesztésbe kezd. A következő hét évben például 20 ezer katonát szeretnének hadrendbe állítani.

A miniszter által bemutatott tervezet alapján a Deutsche Welle elemzői arra következtettek, hogy Berlin sokkal inkább részt kíván venni a globális rend kialakításában. A “White Paper” legfontosabb eleme pedig az, hogy az eddigieknél sokkal nagyobb pénzügyi forrást biztosítanak katonai célokra.