Újabb zavargások voltak Görögországban, most Híosz szigetén randalíroztak a migránsok. Az éjjel egy sátortáborból a közeli városba mentek, autókat gyújtottak fel, és kirakatokat törtek be. A görög szigeten már csaknem 4200 bevándorló van, miközben a menekülttáborokban mindössze 1100 embernek van hely. A kérelmek elbírálása pedig továbbra is nagyon lassú.
Migránsok százai randalíroztak a görögországi Híosz szigetén az éjszaka. Először betörtek egy tengerészeti üzletbe, onnan jelzőfáklyákat loptak, majd ezekkel tüzet gyújtottak abban a sátortáborban, amelyben laktak. Négy kiszolgáló konténer teljesen kiégett.

A migránsok azonban ennyivel nem elégedtek meg, bementek a városba, és szétvertek, amit tudtak. Autókat rongáltak meg, boltok kirakatait, házak ablakait törték be. A helyiek szerint senki nem állta útjukat.

Egy helyi lakos azt mesélte, hogy a migránsok botokkal, kövekkel, szétvertek mindent, és hiába hívta többször is a rendőrséget.

Végül odaértek a rohamrendőrök, hogy megfékezzék a randalírozókat. A migránsok őket is megtámadták. 37 táborlakót őrizetbe vettek.

Híosz egyike azon görög szigeteknek, ahol befogadóközpontot állítottak fel az Égei-tengeren át érkezőknek. Regisztrálják őket, és elbírálják menedékkérelmüket. Csakhogy a befogadóállomás kicsi, többször annyian vannak ott, mint ahány férőhely van. Régóta panaszkodnak arra, hogy lassú az ügyintézés, és úgy érzik, semmi esélyük elhagyni a görög szigeteket.

Többször is fellázadtak már emiatt. Nem egyszer az Európai Unió menekültügyi irodáit is felgyújtották, szinte naponta fenyegetik a regisztrációt végző szakembereket.