Ronald Glaser, az Alternatíva Németországnak párt képviselője támogatásáról biztosította Joachim Gauck kezdeményezését, miszerint le kell állítani az európai integrációt.
Korábban Joachim Gauck német államfő azt mondta, az Európai Unió vezetői jobban tennék, ha szüneteltetnék az európai integrációt, mert a lakosság tekintélyes része „nem tartja magát világpolgárnak”, és kifejezetten ellenzi, hogy „a világ országai fokozatosan egyetlen organizmussá álljanak össze”. Gauck lényegében azt mondta, a globalizáció mesterséges felgyorsítása csak tovább fokozza az Európai Unió vezetőivel szembeni bizalmatlanságot, és az európai vezetők most arra kell törekedjenek, hogy az emberek újra megbízzanak bennük; emiatt szerinte szüneteltetni kell az európai integrációt.

Az AfD képviselője, Ronald Glaser az EU vezetői által orosz propagandalapnak minősített Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozott ennek kapcsán, és kifejtette, hogy pártja alapvetően támogatja az államfő kezdeményezését; Glauck a Die Welt német lapnak nyilatkozva azt mondta, az európai integráció túl gyorsan haladt, azzal „nem mindenki tudja tartani a lépést”, és az EU fontolóra kell vegye, hogy szünetelteti a további integrációt.

Glaser szerint „az államfő elgondolása alapvetően jó, de már túl későn fogalmazta ezt meg.”

Brüsszel nem most, hanem 20 évvel ezelőtt kellett volna szünetet tartson. – mondta. Glaser szerint ma már nehéz elképzelni, hogy a nemzetállamok felszámolására és az Európai Egyesült Államok létrehozására törekvő politikusok „szünetet tartanának”.

A német politikus azt mondta, ezek az emberek már nem fognak megállni, amíg fel nem építik az európai szuperállamot, és azok az országok, akik még nem tagjai az EU-nak, csak a csatlakozási folyamatnál tartanak, most hálásak lehetnek azért, hogy mindeddig nem sikerült belépniük az Európai Unióba.

„Sajnos ezek a nem-EU országok nem értik meg, mi a problémánk az Európai Unióval, mert vezetőik kizárólag azt tartják szem előtt, hogy a csatlakozást követően hozzáférhetnek majd az uniós forrásokhoz. Emiatt csapdába esnek, pedig a függetlenség fenntartása fontosabb, mint néhány millió euró.” – mondta.

Az AfD szeptemberben a berlini választásokon 25%-ot szerzett. Angela Merkel német kancellár már számos engedményt volt kénytelen tenni a német lakosságra ráerőszakolt multikulturalizmus nyílt képviseletéből, mert ha nem kezdi el maga képviselni az AfD által vallott nézeteket, a párt további növekedését minden bizonnyal nem tudja megállítani.