A Frankfurter Allgemeine Zeitung információi szerint Martin Schulz, az Európai Parlament jelenlegi elnöke csak akkor vállalja el a német külügyminiszteri posztot, ha ő lesz pártja, a német szociáldemokraták kancellárjelöltje 2017 őszén.
Nyomás alá helyezte Sigmar Gabrielt, a német szociáldemokrata SPD elnökét Martin Schulz. A FAZ értesülései szerint az Európai Parlament jelenlegi elnöke csak akkor vállalja el a nagykoalíciós megállapodás szerint az SPD-nek járó német külügyminiszteri posztot, ha ő lesz a szocdemek kancellárjelöltje 2017 őszén. Pillanatnyilag Frank-Walter Steinmeier a külügyminiszter, ám őt februárban nagy eséllyel államfővé választják.

A FAZ szerint már hónapok óta pletykálják, hogy Schulz a kancellári székre pályázik elsősorban. Eredetileg csak akkor jött volna a képbe az EP elnöke, ha a szocdemek első embere, Sigmar Gabriel nem vállalja a jelöltséget, írja a lap. Schulz most ezt a forgatókönyvet rúgná fel. A FAZ szerint ennek az az oka, hogy az EP-elnök egy darabig még maradna az EP élén, az Európai Néppárttal való megállapodása miatt azonban hamarosan át kell adnia a székét Manfred Webernek. Ha azonban képes megszerezni a voksok többségét az EP-ben, felrúghatja az alkut és hosszabbíthat mandátumán.

Így hát nem véletlen, hogy Schulz garanciát kér, írja a lap. Sigmar Gabriel csak jövő év elején döntene arról, ki legyen az Angela Merkel kereszténydemokratáival nagykoalícióban kormányzó SPD kancellárjelöltje. A pártvezetés álláspontja hetek óta az, hogy az lesz, amit Gabriel akar: ha ő akar Merkel kihívója lenni, ám legyen.