Lerántották a leplet a német sajtó Magyarország-képéről egy németországi, regensburgi fórumon. Az összejövetelen tekintélyes német újságírók árulták el, kollégáik csordaszellemben, konszenzusosan írnak negatívan hazánkról, mert sok német újságíró tart annak a következményeitől, ha pozitívan szólnak az Orbán-kabinetről és jó színben tüntetik fel a magyarországi fejleményeket. Gyakoriak a tendenciózus beszámolók Magyarországról.
Ismert, de számos esetben titkolt német médiamechanizmusról számolt be a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív lap, amikor egy regensburgi fórumról közölt tudósítást, amely a német sajtó Magyarország-képéről szólt. Niklas Zaboji Két vagy három nehézségről című írása szerint a pódiumbeszélgetésen Gregor Mayer, a dpa német hírügynökség, a Der Standard című osztrák lap és a Profil című hírmagazin tudósítója kiemelte, hogy a kormány tevékenységét a többi között "népnemzeti-nacionalista" retorika, az alkotmánybíróság "kasztrálása" és a sajtó "homogenizálása" jellemzi.

Boris Kálnoky, a Die Welt című német lap tudósítója úgy vélte, a német újságírókra jellemző a megfelelési kényszer. Hasonló gondolatnak adott hangot Georg Paul Hefty, a FAZ egykori rovatvezetője is, aki szerint a szocializációnak és a "csordaszellemnek" fontos szerepe van, így sok német újságíró tart annak következményeitől, ha a konszenzustól eltérve pozitívan mutatja be a magyarországi fejleményeket. Fontos a nyelvtudás hiánya is – tette hozzá Hefty, kiemelve, hogy gyakoriak a "tendenciózus" beszámolók Magyarországról.

Karin Rogalska szabadúszó újságíró, aki a visegrádi országokkal foglalkozik, a többi között kiemelte: a magyarországi folyamatok kritikája elengedhetetlen, de nincs szükség kioktató magatartásra, "felemelt ujjra" Németország részéről. Boris Kálnoky hozzátette, hogy más országokkal kapcsolatban is megfigyelhető a minden eddiginél "keménykedőbb" hang, ezt jelzi például a "lustagörögözés". Kiemelte, hogy nem vet jó fényt a német újságírásra, amikor a náci retorikából merítve Európába ékelődő "idegen testként" írnak Magyarországról, vagy a sajtó uniformizálásáról, valamint "vezérállamról" írnak. A regensburgi fórumról szóló német cikket az MTI szemlézte.