Donald Trump sértő megjegyzéseket tett Kínára, amelyek szakértők szerint hátrányosan befolyásolhatják nem csupán a két ország közötti kapcsolatokat, hanem az egész világpiaci egyensúlyra is negatív hatással lehetnek.
Az elnökválasztási kampánya alatt Trump többek között „valutamanipulációval“ vádolta az ázsiai országot és 45 százalékos vámot helyezett kilátásba a kínai termékek importjára – írja a cnbc.com. Amennyiben beváltja ezt a fenyegetését, Kína valószínűleg reagálni fog, ami a két ország közötti agrárkereskedelem megbénításához vezet, sőt a mezőgazdasági termékek világpiaci egyensúlyát is felboríthatja.

Ez – a Rabobank értékelése szerint – valószínűleg az USA-t érintené érzékenyebben, mivel a kínai exportból visszamaradó áruira aligha találna más piacot. A legutóbbi 10 évben ugyanis az USA Kínába irányuló agrárexportjának értéke a kétszeresére nőtt, és elérte a 20 milliárd dollárt. Ennek jelentős hányadát a szója tette ki, amelyből a termelés felfuttatása kifejezetten a kínai igények kielégítése érdekében történt – írja az Agroinform. Kína a számára szükséges agrártermékeket más országokból, pl. Brazíliából vagy Argentínából is be tudná szerezni, a kínai piac bezáródása viszont az amerikai farmerek tömegeit juttathatná csődbe.

A szakértők azt hangsúlyozzák, hogy különösen veszélyes játék a kínai sárkányt hergelni,ha közben az USA exportpiacait más körzetekben is a beszűkülés fenyegeti, ami a NAFTA szerződés felmondásával vagy módosításával könnyen valósággá válhat. Kanada jelenleg az USA agrárexportjának egyharmadát, Mexikó pedig annak egyötödét veszi fel, tehát ezeknek a piacoknak a részleges bezárulásával is dollármilliárdok forognak kockán.

A mexikói peso leértékelése is kedvezőtlen az USA szempontjából, mivel ennek hatására nem biztos, hogy Mexikónak megéri az USA-ból importálni a kukoricát. Visszafelé sülhet el az országban engedély nélkül tartózkodó külföldiek kiutasításával való fenyegetés is, mivel a betakarításban részt vevő 2 milliónyi mexikói munkás nélkül – az Amerikai Farmiroda Szövetség igazgatója szerint –

Az USA növényi termése szó szerint a földeken fog elrothadni“.

Trump egyéb kampánykijelentései arra engednek következtetni, hogy lényeges változtatásokat akar keresztülvinni a mezőgazdasági termelés irányításában és az általános agrárpolitikában, ami a nemzetközi szabadkereskedelmi egyezményekből való kiszállásban csúcsosodhat ki. Az ezekre vonatkozó konkrét intézkedéseket azonban egyelőre csak találgatni lehet.