Olaszország nem tud mit kezdeni a Földközi-tenger felől érkező migránsokkal. A franciák lezárták a határokat, az osztrákok bejelentették, hogy 37.500 bevándorlónál többet nem engednek be, és a bajorok is maximalizálják a beérkező migránsok számát 200 ezer főben, ha ehhez kell, a határt is lezárják - mondta az M1 Ma reggel című műsorában Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.
Súlyos migráció válság van Olaszországban

Van egy globális migrációs válság, és ezen belül egy kiéleződött olasz helyzet – mondta az M1 Ma reggel című műsorában Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő. Az olasz vezetés úgy érezte, hogy a Brexittel jó jár, hiszen Nagy-Britannia kiesett, és ettől kezdve az európai vezető háromszög Párizs-Berlin-Róma lett. Az alapprobléma azonban az, hogy pár hét után kiderült, Rómát senki nem veszi komolyan, gazdaságilag gyenge az ország, katonailag nincsen felkészülve, állandó politikai válság sújtja. A másik, hogy Renzi bejelentette, ha a népszavazáson nem kap többséget, lemond. Mindenki a népszavazást várja, tehát egyelőre nincsen olyan kormánya az országnak, amellyel lehetne tárgyalni.

Az olasz városok többsége bejelentette, hogy nem hajlandóak több migránst befogadni, erre a kormányzat pénzügyi retorziókat helyezett kilátásba – emlékeztetett Nógrádi György.

Új jelenség, hogy néhány olasz településen dél-amerikai migránsok jelentek meg és randalíroznak – mondta a biztonságpolitikai szakértő. Ezért azt kérték a városok polgármesterei, hogy a hadsereget vezényeljék oda és adott esetben vessék be, mert a lakosság fél.

Erdogan az EU helyett Oroszországhoz és Kínához csatlakozna?

A NATO tanácskozás Isztambulban lesz, egy olyan helyzetben, amikor Erdogan bejelentette, hogy ő a Sanghaji Együttműködési Szervezetbe akar belépni, mert számára az EU már nem olyan fontos. Ennek fényében mindenki arra kíváncsi, hogy ehhez a NATO hogyan fog viszonyulni. Erdogan nem mond igazat, természetes, hogy szeretne belépni az EU-ba – mondta Nógrádi György.

A keleti és a közép-európai országok azt mondják, hogy le kell állítani a migránsokat, a nyugatiak szerint az illegális bevándorlókat kell megfékezni – magyarázta Nógrádi György. Az osztrák külügyminiszter szerint fel kell arra készülni, hogy a törökökkel lehetetlen megállapodni, és onnantól kezdve a schengeni határokat kell védeni.