Barack Obama amerikai elnök az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) limai csúcstalálkozóján is arra biztatott mindenkit egy fiatalokkal megrendezett beszélgetésén, hogy ne a legrosszabb forgatókönyvre gondoljanak Donald Trump megválasztott amerikai elnök várható kormányzásával kapcsolatban, vagyis megismételte azt, amit európai látogatókörútján többször is elmondott.
“Várjuk meg, amíg az új kormány hivatalba lép, kialakítja politikáját, és utána ítéljük meg, hogy az összhangban van-e a nemzetközi közösség érdekével, miszerint békében és jólétben akarunk élni” – mondta helyi idő szerint szombaton Obama, aki a választási kampány idején az elnökségre alkalmatlan embernek nevezte a Republikánus Párt jelöltjét.

Obama arról is többször beszélt már az elnökválasztás óta, hogy a maga részéről megpróbálja zökkenőmentessé tenni a hatalomátadást, és kifejezte derűlátását azzal kapcsolatban, hogy Trump az elnöki hivatalban, feladatai realitásával szembesülve már nem használ majd olyan kihívó retorikát, mint amilyet a kampányban.

Azzal kapcsolatban, hogy mire számít a Trump-kormánytól Latin-Amerikával szemben, inkább alapvető általános optimizmusára támaszkodott, mint arra, amit tudni lehet a megválasztott elnök terveiről. “Latin-Amerikával kapcsolatban nem számítok jelentősebb változásra” – jelentette ki, de hozzátette, hogy ez alól kivétel a kereskedelem. Donald Trump ugyanis ígérete szerint felül akarja vizsgálni, illetve ellenzi a szabadkereskedelmi megállapodásokat.

Obama kétoldalú találkozót tartott Hszi Csin-ping kínai elnökkel a limai csúcson, és mindketten bizakodóan beszéltek arról, hogy fennmarad a két ország közötti kétoldalú kapcsolatok egészséges és folyamatos bővülése. Hszi dicsérte Obamát azért, amit e kapcsolat érdekében tett nyolcéves elnöksége alatt. Beszámolt arról, hogy a héten telefonon beszélt Trumppal, és elmondta neki, hogy kész együttműködni leendő kormányával, továbbfejleszteni a kétoldalú és a globális kapcsolatokat, és a nézeteltéréseket konstruktív módon rendezni.