Gianni Pittella, az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata frakcióvezetője szerdán bejelentette, hogy indul az uniós testület elnöki tisztségéért.
Közleményében a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének (S&D) képviselőcsoportja egyhangú támogatásáról biztosította Pittellát, a frakció jelenlegi vezetőjét.

„Nagy megtiszteltetés elfogadni ezt az új kihívást. A jelöltségem célja a változás. Ha meg akarunk birkózni az Európa előtt álló kihívásokkal és fenyegetésekkel, akkor nem ragaszkodhatunk pusztán a status quo megőrzéséhez” – szögezte le Gianni Pittella.

„Véget akarunk vetni a vak megszorításoknak és a nemzeti önzésnek, amelyek meggyengítették az Európai Uniót” – emelte ki a frakcióvezető, aki szerint az Európai Unió erőssége az egységben rejlik.

Schulz távozása miatt borul az egyensúly

Az olasz politikus hozzátette, Martin Schulz távozásával felborul a politikai egyensúly az EU intézményein belül. „Nem fogjuk elfogadni a jobboldali monopóliumot az intézmények élén. Ez nem nevek, hanem elvek és eszmék kérdése” – mondta

Martin Schulz, az EP szociáldemokrata elnöke az előző héten jelentette be, hogy januárban lejáró megbízatása után távozik az uniós testületből, és ősszel indul a német szövetségi parlamenti választáson.

Jobboldali elnök jöhet?

A parlamenti elnökség a hagyományok és a pártközi megállapodások szerint a következő periódusban az Európai Néppártnak (EPP) járna. Azonban ha a néppárt veszi át az EP elnökségét, akkor mindhárom főbb uniós intézmény – az Európai Bizottság, az Európai Tanács és az Európai Parlament – élén EPP-s politikus állna.

A néppárt részéről eddig egyedül az ír Mairead McGuinness jelentette be az indulását, de lehetséges elnökjelöltként tekintenek Manfred Weberre, az EPP-frakció német vezetőjére és a francia Alain Lamassoure-ra is.

Szakértők szerint az EP liberális frakciója töltheti be a „királycsináló” szerepet a néppárti és a szociáldemokrata képviselőcsoport között, amennyiben végül nem áll elő saját jelölttel.

Az európai parlamenti képviselők január 17-én választják meg a testület elnökét.