A holland terrorizmusellenes hivatal jelentése szerint körülbelül nyolcvan iszlamista várja a parancsot, hogy európai célpontok ellen hajtson végre merényleteket.
Aggasztó adatokat hozott nyilvánosságra a holland terrorelhárítási hivatal. Az adataik szerint az Iszlám Állam arra kérte több mint félszáz harcosát, hogy maradjanak Európában és egy itteni támadásra készüljenek, ahelyett, hogy elutaznának a közel-keletre.
A terroristák azt a parancsot kapták az Iszlám Államtól, hogy maradjanak Európában, ne kíséreljék meg az utazást Szíriába vagy Irakba, hanem egy európai célpont elleni támadásra összpontosítsanak”
– mondta a Dick Schoof, a holland terrorelhárítás egyik vezetője.

A feltételezések szerint az Irakban és Szíriában harcoló európaiak száma négy- és ötezer fő közé tehető –írja az RT.

Schoof úgy véli, hogy az Oroszország és az Egyesült Államok által meggyengített Iszlám Állam miatt tovább emelkedhet az Európába induló migránsok száma, ami közvetlen veszélyt jelent az EU-ra.
Sajnos igen nagy annak az esélye, hogy Hollandiát is terrortámadás rázza meg. Adataink szerint közel háromszázan, összesen 294-en mentek Hollandiából Szíriába vagy Irakba, hogy az ISIS oldalán harcoljanak. Közülük alig százan tértek csak vissza. Ami megtörtént Franciaországban, Belgiumban és Németországban, az nálunk is előfordulhat”
– mondta a szakértő.

Nem Schoof az első, aki további támadásokra figyelmeztet. Októberben a belga szövetségi ügyészség szóvivője, Eric van der Sypt mondott hasonlókat.
Eljutottunk oda, hogy az ISIS már nem akar több európait a soraiban tudni. Már arra biztatja őket, hogy maradjanak otthon és ott pusztítsanak”
– mondta akkor van der Sypt.

Azonban az Iszlám Állam terve akadályokba ütközött, hisz tavasszal felszólította az európai híveit, hogy támadjanak meg civil és katonai célpontokat a ramadán ünnepén, azonban a terrorelhárítóknak sikerült időben lekapcsolni a terroristákat.